Tűzrőlpattant zene

2019.04.12. 11:14

Igazi balkán bulit csaphatunk otthon

Megjelent a Boban Markovic Orkestar Mrak című új lemeze.

A friss korong olyan lett terjedelmét és hangulatát tekintve, mint egy jó balkán buli a maga kihagyhatatlan csúcspontjaival és szomorúságba hajló mélységeivel. A Fonó gondozásában megjelent új anyag egy olyan válogatás, amely egyszerre tradicionális és aktuális, ismerős és idegen, harsány és visszafogott – olvasható a zeneház közleményében.

A Mrak zenei anyaga a 2018-as év rendkívül sűrű koncertszezonjában készült: a zenekar sokat turnézott külföldön és a koncertek közötti olykor rendkívül hosszú és fárasztó szünetekben születtek meg a jobbnál jobb zenei ötletek, a csapat így tette élvezetessé a várakozás perceit.

Az album első felvétele egy pörgős, táncolható, slágergyanús szerzemény, mely a szokástól eltérően nem népdal alapján íródott, zenéjét és szövegét is Boban Markovic jegyzi.

A ’Mrak’ szó jelentése ’sötétség’, és egy sötét gondolatokkal birkózó ember hazatérését meséli el.

Nehéz szívvel érkezik meg a vándor szerettei körébe, mégis feloldják benne fénnyel – vagyis zenével – a világ ütötte sebeket. A dalhoz videoklip is készült, melynek forgatása a Duna budapesti szakaszán, egy hajón került sor két olyan néptánccsoport közreműködésével, akik sokszor szerepelnek az együttes színpadi produkcióiban.

Az albumon tudatosan nem csupán tradicionális balkán rézfúvós hangszerek jelennek meg, hanem merész kísérletekbe is belefogott a zenekar, hogy a világzene fogalmát tovább szélesítse – magán a Boban Markovic Orkestaron belül is. Ennek bizonyítéka, hogy többször előkerül az elektronikus effektekkel való játék is.

Az album két utolsó száma a két ráadás dal, mely mindkettő egy-egy híres feldolgozás. Az első a Gypsy Kings Djobi djoba című dalának rezes változata, amelyet már régen nagy sikerrel játszik az együttes mindenféle színpadon, szinte mindenhol közönségkedvenc lett. A másik feldolgozás a balkán rezesbandák repertoárjából kihagyhatatlan Ederlezi című dal, melyet ezúttal Alexandra Borisova, a bolgár énekes-színésznő énekel.

A Boban Markovic Orkestar idén is izgalmas év előtt áll. A tervezett lengyel, szlovák, német és ausztrál turnék mellett több ízben ellátogat majd Magyarországra is a közeljövőben. Koncertdátumok:

• 2019. május 4. Balatonalmádi, Városi Ünnepség

• 2019. május 18. Tápiószele, Tárogató fesztivál

• 2019. május 19. Debrecen, Nagyerdei Víztorony

• 2019. május 31. Szarvas, Zebra Club

• 2019. június 7. Sopron, Búgócsiga Akusztik Garden

• 2019. június 9. Zalaegerszeg Fesztivál

• 2019. június 15. Budakalász Fesztivál

• 2019. július 21. Kapolcs, Művészetek Völgye Palya Beával

• 2019. augusztus 23. Budapest, KOBUCI Kert

Borítókép: a Boban Markovic Orkestar

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!