tradíció és kultúra

2019.04.09. 20:52

Híres romák fotói is láthatók a kisbéri kiállításon

Egy különleges kiállítás nyílt Kisbéren a cigányság kultúrájáról, hagyományairól. A megnyitón felidézték a cigánysággal kapcsolatos legendákat, és megemlékeztek a tragikus balesetben elhunyt kisbéri apukáról is.

P. P.

A tradicionális cigány hangszereket is megtekintették a diákok

Forrás: 24 Óra

Fotó: Palásti Péter

Figyelemre méltó kiállítás nyílt a kisbéri művelődési házban, ahol a megjelenteket Lakatos Tiborné, a cigány kisebbségi önkormányzat elnöke köszöntötte, majd a város polgármestere fejtette ki gondolatait.

Sinkovicz Zoltán mindenek előtt megköszönte a tárlat készítőinek munkáját, majd a kisebbségi önkormányzatok fontosságáról beszélt, kiemelve hagyományaik ápolását. Ezt követően a Petőfi iskola diákjai idézték fel a cigánysággal kapcsolatos legendákat és adomákat, majd felsorolták a tablókon is látható híres romák neveit. Zenészekét, énekesekét, sportolókét, írókét, költőkét egyaránt.

A tradicionális cigány hangszereket is megtekintették a diákok (Fotó: Palásti Péter / 24 Óra)

Később a szintén helyben élő Nedoba Gyöngyi adta elő saját verseit; köztük azt, amit a néhány napja tragikus autóbalesetben elhunyt háromgyerekes édesapáról írt. Ezt követően többen is szemügyre vették Pusoma Edina kosárfonásait, Bana Lászlóné asztaldíszeit, továbbá a 69 éves Kiss Lajosné műanyagokból készített virágcsokrát, amit ifjúsága emlékére készített, mert vándorcigány szülők gyerekeként hajdan gyakran szaladgált virágos réteken is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában