Hallgassa élőben!

Mácsai: „Ha valaki megkapja a Terápia főszerepét, az játssza el és köszönje meg!”

Az első két évad nagy sikere után folytatódik az utóbbi idők egyik legütősebb magyar sorozata, a Terápia. A forgatáson a főszereplő pszichológust alakító Mácsai Pállal beszélgettünk lélekről, filmről és színházról.

– A Terápia 35 része nyolcszáz oldalnyi szöveg. Ennek tekintélyes részét kell a főszereplőnek megtanulnia, ráadásul kétnaponta forgatnak le egy részt. Mennyire fáradt?
– Meglehetősen, de egy színész ne sajnáltassa magát. A felvetés olyan, mintha azt kérdeznénk egy maratoni futótól a 40. kilométer környékén, hogy miként érzi magát. Kit érdekel? Magánügye. Az a színész pedig legyen boldog, aki egy ilyen szerepet játszhat, a többi a magánügye. Ez ennek a szakmának a velejárója, így aki erről nyávog, az legalábbis illetlen.

– Van valamiféle speciális szövegtanulási módszere?
– Nincs, csak annyi, hogy tanulni kell és kész. Két héttel az adott forgatási nap előtt veszem kézbe a szövegkönyvet és koncentráltan tanulom. Amikor közeledik egy forgatási nap, akkor egyre sűrűbben veszem elő a szöveget, míg utolsó este már csak azzal foglalkozom. Erre fél órám van általában, hiszen este a színházban játszom és azért éjfélkor jó ágyba kerülni, mert másnap reggel hatkor kezdődik a következő nap.

Mácsai Pál színész, rendező, igazgató. 1961-ben született Budapesten, 1984-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán színészként, 1990-ben rendezőként. A Pinceszínház, a Nemzeti Színház, a Madách Színház tagja volt. 2001-ben lett a Madách Kamara művészeti vezetője. 2010 óta a már Örkény István nevét viselő színház ügyvezető igazgatója. Főbb díjai: Jászai Mari-díj (1991), érdemes művész (2008), Magyar Érdemrend tisztikeresztje (2013), Kossuth-díj (2014).

– Ez a tempó egy hétköznapi ember számára azért nem könnyen elképzelhető.
– Egyetértek. Inkább olyan, mint amikor egy sportoló alárendel mindent az edzésnek és a versenynek. Ha nem fegyelmezetten végzi valaki, akkor nincs esélye a jó eredményre. Az én meccsem két pályán zajlik. Az egyik a színházban, a másik a forgatáson és mindkét helyen száz százalékot kell nyújtani.

Az én meccsem két pályán zajlik – vallja Mácsai
Fotós: Kallus György

– Másként dolgozik most, mint az első epizódoknál?
– Rutinosabb lettem. Az első évadban rájöttem a saját tempómra. Ha valaki 250 napot ül egy székben öt év alatt a kamerák kereszttüzében, az kiismeri, hogy miként működik egy ilyen helyzetben. Talán az előző évadhoz viszonyítva az a különbség, hogy ezt télen vesszük fel, amazt nyáron rögzítettük, így akkor alig volt színház.

„De ezt is hagyjuk, mert ha valaki megkapja a Terápia főszerepét, az játssza el, köszönje meg, a többi csak nyávogás.”

– Ez a szerep azért nem lehet teljesen idegen, mert ha jól tudom, tanult pszichológiát.
– Esztétika szakra jártam és ott valóban volt pszichológia, de külön ilyen szakon nem tanultam. A színészet pszichológiájáról akartam írni a doktorit, amit aztán végül mégsem írtam meg, mert jött az Örkény Színház igazgatói kihívása.

– A néző mégis szereti valamilyen szinten azonosítani a színészt a karakterével, akit játszik. Dargay András pszichológusból mennyi Mácsai Pál színész, színházigazgató?
– Jó kérdés, csak megválaszolhatatlan. Minden színészi alakításban ez az arány tökéletesen különböző és közben tökéletesen azonos. Nem lehet megkülönböztetni, hogy mennyi az ember privát énje és mennyi az, amit a szerep hív hozzá. A víz két egységnyi hidrogén és egy egységnyi oxigén, de amikor az ember mosakszik, akkor ennek túlzott jelentősége nincs. Olyan ez, mint amikor a gyerek indiánosat játszik, de senki meg nem mondja, hogy mennyi belőle az indián és mennyi Kovács Lacika.

– És ha Kovács Lacika ismer egy indiánt? Tehát volt mintája a pszichológus alakjának megformálásához?
– Nem volt és nem is volt szükség rá. A forgatókönyv elég támpontot ad ehhez a szerephez. Az biztos, hogy az életvezetési stratégiám más, mint az általam megformált pszichológusé. Én eldöntő és cselekvő alkat vagyok. A kételkedés és önelemzés is jellemző rám, de biztosan nem ilyen pszichológus lennék, mint Dargay András. Játékosabb, humorosabb lennék. Például ha érezhető valamiféle irónia olykor a sorozat főszereplőjénél, azt nem a forgatókönyv adja.

– A Terápia sikere talán abban van, hogy számos problémára rávilágít a néző életéből, környezetéből is. Mácsai Pál számára volt olyan szituáció, amiben a saját életére ismert?
– A saját életem eseményeihez nem volt köthető egy jelenet sem, de a környezeteméhez igen. Aki egy intézményt vezet, az sokszor kerül olyan helyzetbe, hogy valakivel le kell ülni megbeszélni, hogy egy-egy cselekedetnek mi volt a motivációja. Ebből a szempontból is sokat tanultam ebből a sorozatból. Én általában hebrencs vagyok, de megtanultam, hogy sokszor jobb a nyugalom, ehhez kell hagyni beszélni a partnert.

„A víz két egységnyi hidrogén és egy egységnyi oxigén, de amikor az ember mosakszik, akkor ennek túlzott jelentősége nincs”

– Akkor mégiscsak valamilyen szinten pszichológus, hiszen színházigazgatóként az érzékeny színészek esetében annak kell lennie…
– A színész csak annyira érzékeny, mint mindenki más, akinek a szakmája lelki dolgokkal is összefügg. De én nem vagyok pszichológus. Tudatosan hárítom ezt, mert állandó késztetés van, hogy össze legyek kenve egy pszichológussal. Annyira vagyok az, mint amennyire egy színész meghal, ha lelövik a színpadon.

– Ismét új partnerei vannak az előző évadhoz képest. Többek között együtt játszik Udvaros Dorottyával, Balsai Mónikával, Schell Judittal is. Milyen a közös munka kémiája?
– Baromi jó színészekkel játszhatok, akik végtelenül profik. Így hát nem tudok olyasféle kémiáról beszámolni, ami ne lenne mindig kiszámíthatóan jó. Az egyik legnagyobb öröm és kitüntetés ebben a sorozatban az, hogy mind a három évadban kiváló színészekkel dolgozhattam együtt.

– Így van ez az Örkény Színházban is, ahol valami egészen újat és sikereset hozott létre az elmúlt évtizedben. Meg sem fordult a fejében, hogy a legutóbbi választáskor esetleg nem kezdhet bele az újabb ötéves ciklusába?
– Biztos voltam a folytatásban, több okból is. Egyrészt én voltam az egyetlen pályázó, másrészt minden mutatónk kiváló. Harmadrészt harmonikus a viszonyom a fenntartóval is, ami a nyugodt munka egyik alapfeltétele. S ami még talán ennél is fontosabb, hogy a színház belső állapota, amit sem a néző, sem a kultúrpolitika nem ismer, az is rendben van.

– Mi inspirálta a folytatásra? Hova juthat még el ez a színház?
– Az inspirált, hogy sok minden jó dolog történt, de ez még egyáltalán nem az a szint, amivel teljesen meg volnék elégedve. Nehéz ezt konkrétan megfogalmazni, de egészen biztos, hogy van még hova fejlődni az előadásainkban, a repertoárban, a játékmódunkban, a merészségben és a kidolgozottságban is. Nagyon fontos volt, hogy legyen egy stúdiószínházunk is.

– Az Örkény Színház egyik nagy erősségének azt tartják, hogy még a klasszikus előadásaiban is nagyon közérthetően reflektál a mára. Tudatos törekvés ez a színdaraboknál?
– Ez az egyik törekvés. Minden darab kortárs volt egyszer, csak közben eltelt egy kis idő. Tehát úgy kell felfogni minden művet, mintha azt egy kortárs szerző írta volna. Ha így olvassuk, akkor egyből észrevehető a kapcsolat a jelenkorral.

– Melyek azok a darabok, amelyek már az eddigi években is elérték azt a szintet, amelyre az előbb célzott?
– Nehéz így kiemelni előadásokat hetven bemutatóból. Talán a számomra legkedvesebbek: Az Arab éjszaka, a Hamlet, a Peer Gynt, az Anyám tyúkja és a Finito.

– Nem klasszikus színházi előadás, de ide kívánkozik még az egyszemélyes Örkény-estje, az Azt meséld el Pista, amit talán a legtöbben láttak országszerte. Már több mint 20 éve megy, töretlen sikerrel. Mi a titok?

– Nincs titok. A darab sikere abban áll, hogy a szöveg remek és időtálló. Örkény mindig időszerű.

– Mi lesz a következő munkája, ha befejezi a Terápia forgatását?
– Majd egy német filmben játszom, aminek az a címe, hogy Auf Wiedersehen Deutschland. Arról szól, hogy a háború utáni Berlinben miként próbálnak pénzt szerezni az emberek, hogy leléphessenek Amerikába. Kellett egy magyar színész, aki tud németül. Ez én voltam a castingon az egyik szerepre. Izgalmas feladat, hiszen a téma ellenére ez egy komédia lesz.

A forgatáson készült riport a november 16-i 24 Órában olvasható.

Hozzászólások

hibátlan test
A mindenit! Cindy Crawfordot 55 évesen bugyi nélkül fotózták
Történelmi siker a Giro d’Italián / 45 perce
Orbán Viktor: hajrá, Valter Attila!
A kormányfő közösségi oldalán gratulált Valter Attilának, aki átvette a vezetést az összetettben a Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny hatodik szakaszán.
Gyász
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Halasi Sándorné Horváth Anna 83 éves korában elhunyt. Temetése 2021. május 15-én, szombaton, 10 órakor lesz a komáromi temetőben. A gyászoló család
Fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Ramocsa Károly okleveles gépészmérnök 84 éves korában türelemmel viselt betegség után elhunyt. Drága halottunk hamvait szűk családi körben helyeztük végső nyugalomra. A gyászoló család
"A temető kapuja szélesre van tárva, útjait naponta sok-sok ember járja. Van, aki virágot, mécsest visz kezében, olyan is, aki bánatot visz szomorú szívében. Öt éve már, hogy ezt az utat járjuk, megnyugvást lelkünkben még most sem találunk. Még fáj, talán örökre így marad, de te mindig velünk leszel az idő bárhogy is halad. Sírodra hiába teszünk virágot, veled együtt temettük el a világot." Fájó szívvel emlékezünk Molnár László halálának 5. évfordulóján. Szerető családja
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy a szeretett férj, édesapa, nagypapa, bérma-keresztapa, barát, sporttárs, Galbicska Péter életének 78. évében váratlanul elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. május 17-én, hétfőn, 15 órakor lesz Tatán, az Almási úti temetőben. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik a búcsúztatáson megjelennek és fájdalmunkban őszinte szívvel osztoznak. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Nagy Sándorné Harmati Éva 85 éves korában elhunyt. Temetése 2021. május 14-én, pénteken, 15 órakor lesz a szőnyi református temetőben. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik felejthetetlen szerettünk temetésén megjelennek, sírjára koszorút, virágot helyeznek, s gyászunkban őszinte szívvel osztoznak. A gyászoló család
Nagy László: A völgyet nézni... "A völgyet nézni állj meg a hegytetőn Az életet tanuld a temetőn Figyelj rám, ki nem mozdítok ajkat Már jól beszél, ki mindörökre hallgat Most hallgatok, de egykor zengve zengtem A föld, a víz, a lég-hallottak engem Nem néma-már ha nem szól-a harang S nem törli el a csend, hogy volt a hang. Ha van füled, halld hangtalan beszédem Mindegy mi voltam, voltam az, ami. Egy hang voltam a világ énekében És kár lett volna el nem hangzani." Handza András halálának évfordulójára. Örökké szerető családja
Fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Hamburger Antal a Központi Műhely nyugdíjasa 80 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. május 14-én, pénteken, 11 óra 30 perckor lesz Tatabányán, a felsőgallai temetőben. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Hunyady Jánosné Tisza Valéria 83 éves korában csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. május 17-én, hétfőn, 11 órakor lesz Tatán, az Almási úti temetőben. A gyászmisét a tatai Szent Kereszt Templomban 2021. május 17-én, hétfőn, 18 órakor tartjuk. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik a búcsúztatáson megjelennek és fájdalmunkban őszinte szívvel osztoznak. A gyászoló család
Fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Lorenz Arnoldné Fazekas Edit 84 éves korában csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. május 14-én, pénteken, 9 órakor lesz Tatabányán, az újtelepi temetőben (sírnál).
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Villám Károlyné Felpéci Mária életének 90. évében hosszan tartó betegség után elhunyt. Temetése 2021. május 14-én, pénteken, 13 órakor lesz a szőnyi katolikus temetőben. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Brányi József a Brikettgyár kiváló dolgozója 82 éves korában váratlanul elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. május 14-én, pénteken, 10 órakor lesz a felsőgallai temetőben (sírnál). A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Beringyán András 70 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. május 13-án, csütörtökön, 10 óra 30 perckor lesz Tatabányán, az újtelepi temető régi ravatalozójában. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Fekete Béla volt naszályi lakos 75 éves korában hosszú betegség után elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. május 14-én, pénteken, 15 órakor lesz a naszályi temetőben. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik felejthetetlen halottunk búcsúztatásán megjelennek, sírjára koszorút, virágot helyeznek, és mély gyászunkban őszinte szívvel osztoznak. A gyászoló család
"Elmentél tőlünk egy csendes hajnalon. Köszönni, búcsúzni sem volt alkalom. Az idő nem gyógyítja sebeinket. Mert te igazán szerettél bennünket. Egy célod volt, a családért élni, Ezt a halál tudta csak széttépni." Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a szerető férj, drága édesapa Barsi Bálint dunaalmási lakos 68 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. május 13-án, csütörtökön, 15 órakor lesz Tatán, az Almási úti temetőben. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik felejthetetlen halottunk búcsúztatásán megjelennek és gyászunkban őszinte szívvel osztoznak. A gyászoló család
Fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Körmendi Istvánné Ormos Erzsébet 71 éves korában váratlanul elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. május 12-én, szerdán, 12 óra 30 perckor lesz Tatabányán, az újtelepi temetőben (új ravatalozó). Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik felejthetetlen szerettünket utolsó útjára elkísérik és mély gyászunkban őszinte szívvel osztoznak. A gyászoló család
Fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Porkoláb Ferencné Somogyi Margit, tanítónő 97 éves korában csendesen elhunyt. Drága halottunk hamvait szűk családi körben helyeztük végső nyugalomra. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Borsos Béla 71 éves korában elhunyt. Hamvait szűk családi körben helyeztük örök nyugalomra Tatán, az Almási úti temetőben. A gyászoló család
"Elcsitul a szív, mely értünk dobogott, Pihen a kéz, mely értünk dolgozott. Számunkra Te sosem leszel halott, Örökké élni fogsz, mint a csillagok." Fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Szován Gyula a Color Kft. ügyvezetője 73 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. május 11-én, kedden, 12 órakor lesz Tatabányán, az újtelepi temetőben, a sírnál. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik gyászunkban őszinte szívvel osztoznak. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett édesanyánk, nagymamánk Pőcze Jánosné Polauf Julianna életének 74. évében türelemmel viselt, hosszú betegség után elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. május 10-én, hétfőn, 11 órakor lesz Tatabányán, az újtelepi temetőben (új ravatalozó). Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik felejthetetlen szerettünk búcsúztatásán megjelennek, ravatalára koszorút, virágot helyeznek, és gyászunkban őszinte szívvel osztoznak. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Vizkeleti Károly 80 éves korában elhunyt. Temetése 2021. május 7-én, pénteken, 13 órakor lesz Tatán, a Kocsi úti új temetőben. A gyászoló család
előkelő helyen / 1 órája
Hoppá! Ekkora mérettel rendelkeznek átlagosan a magyar férfiak
Csip-csirip / 1 órája
Rosszabbul tanulnak énekelni a zajos helyeken élő madárfiókák
Kerékpár / 2 órája
Valter Attila összetettben az élre állt a Giro d’Italián
honvédség / 2 órája
Az USA szárazföldi haderejének egyik parancsnokhelyettese járt a tatai dandárnál
Kemma.hu
Távközlési Világnap / 2 órája
Szélessávon a hazai otthonokba – bemutatták az airPON-t
bűnügy / 3 órája
Elképesztő állítás: vádalku miatt fogták el Curtis testvérét?