monográfia

2019.07.22. 22:39

Háromkötetes Ady-életrajzot mutattak be Nagyváradon

A szerző összefoglalta mindazt, amit hitelesnek talált, a költő levelezését, a kortársak visszaemlékezéseit, s egyéb dokumentumokat.

Az Értől az Oceánig címmel jelent meg hosszú évek munkájának eredményeként Péter I. Zoltán nagyváradi helytörténész, szerkesztő háromkötetes műve, az első teljes Ady-életrajz – írja a Krónika.

A köteteket vasárnap 18 órától mutatták be a felújított Müllerájban, a nagyváradi Ady Endre-emlékmúzeum épületében. Amint a Várad folyóirat szervezte esemény leírásában olvasható, a szerző, akárcsak korábbi, Ady Erdélyben című könyve esetében, ezúttal is

összefoglalta mindazt, amit hitelesnek talált a rendkívül gazdag Ady-irodalomban: a költő levelezését, a kortársak visszaemlékezéseit, egyéb dokumentumokat, ezenkívül további kutatásokat végzett, szinte napról napra követve Ady életét.

„Azt, hogy megszületett az első teljes, gazdagon illusztrált Ady-életrajz, a szerző elsősorban a neves irodalomtörténész, Kovalovszky Miklós ösztönzésének köszöni, leghitelesebb forrásanyagként is az ő ötkötetes munkáját, az Emlékezések Ady Endréről című könyvet használta” – olvasható az esemény ajánlójában.

A kötetet a Várad folyóirat adta ki a debreceni Alföldi Nyomda Zrt. és a nagyváradi Europrint Kft. együttműködésével. Debrecen megyei jogú város polgármesteri hivatala és a Communitas Alapítvány támogatásával.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!