le a kalappal

2020.01.26. 07:46

Fergeteges kultúra napi műsort adtak a kenderkések

Az idén hatodik alkalommal rendezte a Kenderke népművészeti műhely a tatai, kultúra napi ünnepséget. A műsor úgy építkezett hagyományainkból, kultúránkból, hogy minden ízében modern, haladó szellemiségű volt.

Szűr Annamária

Az idén hatodik alkalommal rendezte a Kenderke népművészeti műhely a tatai, kultúra napi ünnepséget, amely egyszerre volt hagyományőrző és haladó.

Forrás: Kemma.hu

Fotó: Szűr Annamária

Kun Katalin, a Kenderke Református Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója, az előadás rendezője köszöntötte a megjelenteket a Magyary Zoltán Művelődési Házban szombaton. Tőle tudhattuk meg, hogy az előadás első tételének címe az „Énekelt versek”. Ebben a Kenderke Barátai Zenekar előadásában, melyeket Sebő Ferenc Kossuth-díjas érdemes művész komponált és Maróti György hangszerelt, ismert költőink verseire. Sebő Ferenc maga is megtisztelte jelenlétével a műsort.

A műsor második tétele táncszínházi előadás volt, a „Széltoló”, mely Horgas Béla mesekötetéből vette címét és témáit. A főhős Széltoló négy kalandját táncolják el a Kenderke együttesei, így a szerzőhármas Sebő Ferenc – Maróti György – Horgas Béla alkotásai kiegészülnek a táncpedagógusok koreográfiáival. Kun Katalin kitért arra is, hogy a címadó mese, Horgas Béla Széltolójából mindannyian tanulhatunk. Azt, hogy akarjunk, tudjunk jót tenni azzal, amit tanulunk, kapunk az életben.

A táncszínházi rész úgy építkezett a néptáncmotívumokból, hogy azokat moderntánccal, színjátszással vegyítette, a hagyományos viseletekkel kontrasztot alkottak a modern, mai ruhák, miközben minden mozdulat a történet és a tanulság egy-egy újabb szeletét bontotta ki. A Himnuszt is úttörő módon adták elő: a diákok szavalták el sorról sorra Kölcsey költeményét.

A harmadik tétel néptánc montázsában többek között láthattunk a Fonóka csoport Zempléni táncait, amellyel bejutottak a 2019 legjobb koreográfiáit bemutató Gyermek Néptáncantológiára, de a mellettük a Kenderke szólistái és művészeti csoportjai is felléptek. Mellettük a Csevergő Énekegyüttes is énekelt, az estet pedig Németh Dénes és zenekara kísérte.

Az előadás vendége volt Rácz Zsófia, fiatalokért felelős helyettes államtitkár, aki köszöntőjében többek között arról szólt, hogy a helyi fiatalokkal beszélgetve örömmel hallotta: az itt élők itt képzelik el jövőjüket a családalapítás után is. Hozzátette: szeretne gratulálni a szülőknek is, hogy úgy nevelik gyermekeiket, hogy felfedezzék, megszeressék Tata értékeit.

Mellett Michl József polgármester is köszöntötte a jelenlévőket. A városvezető felidézte egy régi piarista szerzetes tanár szavait, miszerint azt szerethetjük, amit ismerünk, és hozzátette a legendás Kálmán Attila gondolatát, miszerint nem azt kell adni a gyermekeinknek, amit kérnek, hanem amit kérniük kellene.

– Felnőttként érezzük a felelősségünket. Csak rajtunk múlik, hogy a gyerekeink mit tanulnak meg, lesznek-e többek nálunk. Mert ha nem lesznek többek, akkor mivégre voltunk itt – fogalmazott, hozzátéve, hogy eleink hagyatékában megmártózva kötelezettségünket is átélhetjük, hogy mit teszünk a magyar kultúra életben maradásáért, erősödéséért, hogy az életünk része legyen. Kiemelte: abban, hogy megismerjük, megszeressük a kultúrát, a Kenderke és az előadásai is segítenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában