ünnep

2019.08.20. 07:23

Két ország gyönyörködhetett az esztergomi tűzijátékban

A Csíksomlyói passió esztergomi előadása után kezdődött a tűzijáték hétfő éjszaka. Párkányból a is rengetegen nézték az égi fényjátékot.

Kemma.hu/MTI

A Csíksomlyói passió esztergomi előadása után kezdődött a tűzijáték hétfő éjszaka. Párkányból a is rengetegen nézték az égi fényjátékot.

Forrás: 24 Óra

Fotó: Walczer Patrik

A Nemzeti Színházban 2017-ben bemutatott Csíksomlyói passió szabadtéri változatát 16 színész és 130 táncos játszotta el több ezer néző előtt Esztergomban. MTI-hez eljuttatott közleményében. Szintén rengetegen gyönyörködtek a hétfő éjszakai tűzijátékban is, amely az egyik legcsodásabb látványt a Duna túlpartjáról, Párkányból adta. A látványossággal bevárták a Csíksomlyói passiót, az után kezdték el fellőni a rakétákat a Dunáról.

Vidnyánszky Attila, a produkció rendezője azt mondta: ahogy szimbolikus üzenete volt annak, hogy a múlt évben Csíksomlyón adhatták elő a passiót, úgy annak is, hogy most az egyik legfontosabb magyarországi szakrális helyszínen, az esztergomi bazilika előtt játszották az előadást.

– Fontosnak tartottam mindkét helyszínen, hogy helyi fiatalokat is bevonjunk a produkcióba, akik így magukénak érezhették az előadást – mondta, hangsúlyozva: az pedig különösen lényeges, hogy tavaly rengeteg erdélyi, idén pedig – a szlovák határ közelsége miatt – sok felvidéki néző is látta a Csíksomlyói passiót, amely így a magyarság összetartozásának szimbóluma lett.t idézik, aki elmondta: az volt a célja, hogy a néző az alkotókkal együtt tanúja legyen, újraélje a krisztusi szenvedéstörténetet.

A Nemzeti Színházban és az augusztus 19-én Esztergomban játszott előadás mintájául szolgáló misztériumjátékoknak és a ferences iskoladrámáknak a hitélmény megújítása volt az eredeti célja – hangsúlyozta. Mint fogalmazott, ez személyes történet mindenki számára, ugyanakkor egy ilyen előadás az együvé tartozást is hirdeti. A művészek és a közönség egy közösséggé válhat az előadás alatt. A dráma szövege csíksomlyói passiójátékokból, Szőcs Géza írásaiból, és Berecz András által gyűjtött archaikus népénekekből és mesékből állt össze.

A Csíksomlyói passió szerves része a tánc: a Magyar Nemzeti Táncegyüttes negyvenöt táncosa mellett a Bem Néptáncegyüttes, a Budapest Főváros Bartók Táncegyüttes, a Corvinus Közgáz Néptáncegyüttes, a Kincső Ifjúsági Néptáncegyüttes, és a Nádas Ifjúsági Néptáncegyüttes hetvenhárom táncosa lépett fel az esztergomi előadáson, amelynek táncdramaturgja Zs. Vincze Zsuzsa, társrendező-koreográfusa Zsuráfszky Zoltán volt. A produkcióban közreműködött a Magyar Nemzeti Táncegyüttes zenekara és az esztergomi Mindszenty József Katolikus Általános Iskola kórusa is. Az ingyenes szabadtéri előadás az Esztergomi Várszínházzal közös szervezésben valósult meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában