emberi lények művésze

2019.02.13. 23:36

Egyedülálló Rembrandt-kiállítás nyílik az amszterdami Rijksmuseumban

Nem ismételhető meg, mert a papírra készített művek hihetetlenül sérülékenyek.

Workers handle the painting 'The Jewish Bride' by Rembrandt van Rijn as it is hung in The Rijksmuseum in Amsterdam on February 11, 2019, four days before the opening of the exhibition 'All Rembrandts'. - This year marks the 350th anniversary of the death of the artist. The Rijksmuseum is holding a retrospective of all paintings, prints and drawings by Rembrandt from its own collection. (Photo by Lex van Lieshout / ANP / AFP) / Netherlands OUT / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY MENTION OF THE ARTIST UPON PUBLICATION - TO ILLUSTRATE THE EVENT AS SPECIFIED IN THE CAPTION

Forrás: AFP

Fotó: Lex van Lieshout

Egyedülálló kiállítás nyílik pénteken az amszterdami Rijksmuseumban: első ízben – és feltehetően utoljára – mutatják be egyetlen tárlaton a múzeum által őrzött szinte teljes Rembrandt-gyűjteményt.

A múzeum a németalföldi Rembrandt van Rijn (1606-1669) 22 vásznát, 60 rajzát és mintegy 300 rézkarcát állítja ki, közöttük impozáns képmásokat, meghitt vázlatokat, metszeteket a légkondicionált, sötét termekben.

Úgy vélem, a kiállítás tökéletesen bemutatja Rembrandt személyiségét.

Bemutatjuk magánszféráját, és a kiállítás csodálatosan összefoglalja Rembrandtot, mint a nyugati művészettörténet legtöbbet kísérletező és újító művészét

– mondta Pieter Roelofs, a múzeum festészeti és szobrászati vezetője a szerdai sajtóbemutatón.

Taco Dibbits múzeumigazgató szerint aligha lesz még egy ilyen kiállítás.

Ezt nem ismételhetjük meg, mert a papírra készített művek hihetetlenül sérülékenyek

– hangoztatta.

A múzeumnak 1300 metszet van a tulajdonában, de csak a legjobbakat mutatják be az Összes Rembrandt című kiállításon.

Beatrix hercegnő, előzőleg holland királynő nyitotta meg hivatalosan január végén a festő halálának 350. évfordulóján tartott Rembrandt-évet a hágai Mauritshuis múzeumban, ahol a németalföldi mester szintén számos alkotása látható, közöttük a Dr. Tulp anatómiája és egy szívbe markoló önarckép, amely 1669-ben, a festő halála évében készült.

A Mauritshuis az évet újabb Rembrandt-művek felfedezésével szeretné zárni. Most folynak a vizsgálatok arról, hogy két további vászon – a Tanulmány egy idős férfiről és az Idős férfi képmása – szintén a németalföldi mester műve-e.

A Rijksmuseum példa nélküli összefoglalót nyújt Rembrandt fejlődéséről a korai ifjú művésztől az Aranykor mesteréig, aki az elsők között volt, akik élethűen ábrázolták a témáikat.

Rembrandt az emberi lények művésze, soha nem eszményített, így reálisan ábrázolta az embereket, amilyenek erősen és gyengén – mondta Roelofs.

Az egyetlen festmény, amely hiányzik a kiállításról, az az ikonikus Éjjeli őrjárat, amely továbbra is a múzeum dísztermében látható.

A tárlaton tucatnyi önarcképet is kiállítottak, amelyek bemutatják, hogyan ábrázolta Rembrandt a 17. századi szelfiken az érzelmeket, amelyek később nagyobb munkáin is megjelennek. Láthatók a mester feleségéről, a röviddel a 29 éves korában bekövetkezett halála előtt betegen ágyban fekvő Saskiáról készült vázlat, valamint a Leiden és Amszterdam utcáiról készült metszetek.

Gyakran mondogatom, hogy ő volt az első Instagram, és nem törekedett népszerűségre

– mondta Dibbits. Rembrandt meghatározó volt a mostani látásmódunkban, mert ő volt az első művész, aki az őt körülvevő világot ábrázolta, különben ma is istenekről és istennőkről készítenénk képeket. Rembrandt az első, aki olyanoknak festette le az emberi lényeket, amilyenek – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!