képzőművészet

2019.09.29. 19:22

Csósza Péter magángyűjteményéből nyílt kiállítás Esztergomban

Csósza Péter magángyűjteményéből nyílt kiállítás a napokban az esztergomi Duna Múzeum Európai Közép Galériájában.

Pöltl Zoltán

Forrás: 24 Óra

Fotó: Pöltl Zoltán

A Korszakkincsek megnyitóján Halász András festőművész egyrészt a kiállított anyagba való bekerülés körülményeiről beszélt, valamint arról, hogy miként korábban is, úgy most is nagy jelentőséggel bír a magyar képzőművészeknél a mecenatúra, a gyűjtők, valamint a támogatók segítsége.

Halász András e ponton azt is elárulta, hogy egy nemrégiben rendezett hazai konferencián kiderült, hogy közel négyszáz magyar műgyűjtő van, melyek közül tíz az, aki csak kortárs alkotásokkal foglalkozik, és ebből a tízből csupán a fele, aki kereskedik is ezekkel a kortárs művekkel. E ponton hívta fel a megnyitó közönsége figyelmét a méltató, hogy Csósza Péter, a kollekció tulajdonosa, elsősorban művészetszeretete okán gyűjti a magyar kortárs festményeket, grafikákat, támogatja és inspirálja ez által a művészvilágot, kereskedelmi szándéka a most bemutatott művekkel nincs.

Halász András, aki 25 évig élt az Egyesült Államokban, hozzátette, hogy a tengerentúlon számos műgyűjteményt volt alkalma megtekinteni, hasonlókat, mint amit most Csósza Péter is kiállított Esztergomban. Az ottani, főként befektetési céllal összeállított anyagokban is mindig voltak azonban olyan művek, melyek a művészt pályafutása beindulása utáni érdektelenség miatt nem bizonyultak értékesnek.

– A magyarországi helyzet lényegesen más. A Korszakkincsek című kiállítás anyaga, melyet Flórián Noémi válogatása alapján láthat most a közönség az Európai Közép Galériában, magán viseli a hazai képzőművészeti élet jellegzetességeit – mondta Halász András.

A festőművész a kiállítás jelentőségéről szólva elmondta, hogy a Korszakkincsek tárlaton szereplő művek alkotói az 1970-es évek második felétől vált ismertté, úgy, mint avantgarde, illetve alternatív művészek, de jellemző, hogy ezek az alkotók anno undergroundnak vallották magukat.

Az ünnepélyes megnyitón is elhangzott, hogy a Korszakkincsek kollekcióban többféle korfázis termése látható. Egyebek mellett azé a korszaké is, amikor még ezek az úttörő szerepet vállaló underground alkotók kisebb csoportokat alkottak, és azon időszaké is, amikor már kiforrott művészként jelentek meg a színtéren. A tárlat ez év végéig várja az érdeklődőket Esztergomban, a Duna Múzeumban.

Ajánló

Csósza Péter műgyűjtő Kossuth- és Munkácsy-díjas underground magyar képzőművészek alkotásait mutatja be Esztergomban. A tárlathoz rendelt ajánlóban ez olvasható: „A gyűjtő, aki megelőlegezi az utókor ítéletét, a művészet lelkes rajongója, aki a műtárgyat a művész kortársaként értékeli és megbecsüli.” A közönség számára először látható kollekcióban Drozdik Orsolya, Fazekas György, Fehér László, Halász András, Károlyi Zsigmond, Kelemen Károly, Méhes Lóránt Zuzu, Sarkadi Péter, Tót Endre, Uglár Csaba, Vető János NahTe és Zuzu-Vető művei találhatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában