jubileum

2018.11.17. 11:41

Boldoczki Gábor is szerepel a 85 éves Krzystof Pendereckit ünneplő fesztiválon

A hangversenyen felcsendül többek között Penderecki Dies Illa nevű oratóriuma is.

Boldoczki Gábor magyar Liszt- és Junior Prima-díjas trombitaművész is szerepel azon a nyolcnapos komolyzenei fesztiválon, amelyet Varsóban péntektől tartanak a 85. születésnapját ünneplő világhírű lengyel zeneszerző, Krzysztof Penderecki tiszteletére.

A lengyel kormányfőhelyettes, kulturális és örökségvédelmi miniszter, Piotr Glinski védnökségével szervezett rendezvénysorozaton tíz hangverseny – hét nagyzenekari műsor és három kamarakoncert – hangzik el, külföldről is érkező neves művészek előadásában.

Az élő klasszikusnak számító Penderecki életművét áttekintő fesztivál műsorát a mester felesége és menedzsere, Elzbieta Penderecka állította össze.

A zeneszerző születésnapján, november 23-án a varsói Nemzeti Operában a Sinfonia Varsovia zenekar, valamint a lengyel Nemzeti Filharmónia és a lengyel Nemzeti Opera összevont kórusai lépnek fel Penderecki vezényletével, hegedűszólót Anne-Sophie Mutter, a világszerte elismert osztrák művésznő ad elő.

A hangversenyen felcsendül többek között Penderecki Dies Illa nevű oratóriuma, amelynek 2014-es brüsszeli bemutatóján a világ különféle országaiból érkezett 28 kórus szólalt fel.

Amint az MTI-vel Boldoczki Gábor közölte, ő a Penderecki által 2015-ben számára komponált trombitaversenyét és Joseph Haydn trombitaversenyét Penderecki kadenciáival adja elő. A műsor szerint Boldoczki jövő csütörtökön a varsói Nemzeti Filharmóniában lép fel.

Krzysztof Penderecki 1933-ban született, a 60-as években az akkor formálódó lengyel avantgárd zeneszerzői iskola egyik képviselőjévé vált.

Világhírűvé az 1959-ben komponált, Hirosima áldozatai emlékezetére írt, atonális zeneműve tette. A 70-es évektől visszatért a tonális zenéhez. Szimfonikus művek, oratóriumok mellett a mester operát és filmzenét is alkotott, a világ legjobb zenekarait vezénylő karmesternek és neves pedagógusnak is számít.

Borítókép: Boldoczki Gábor /facebook

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!