kiállítás

2019.06.13. 06:29

Az irgalmas nővérek megmutatják zárt világukat

A Páli Szent Vincéről nevezett Szatmári Irgalmas Nővérek Társulata az esztergomi zárdatemplomban nyitotta meg a 177 éves történetüket bemutató kiállítást.

P. O. Z.

A Páli Szent Vincéről nevezett Szatmári Irgalmas Nővérek Társulata az esztergomi zárdatemplomban nyitotta meg a 177 éves történetüket bemutató kiállítást.

Forrás: 24 Óra

Fotó: Pöltl Oxi Zoltán

A Szatmári Irgalmas Nővérek társulata pápai jogú, tanító, karitatív női szerzetes rend az első magyar alapítású női rend. Hám János szatmári megyés püspök 1842-ben alapította meg a rendet, mely a Hild József tervei alapján épült zárda és templom épületében lelt otthonra az erdélyi Szatmárnémetiben.

A június 11-én, Esztergomban megnyílt kiállításon az azóta eltelt 177 évet mutatják be a korabeli dokumentumok, felszerelési tárgyak és ruhák segítségével. A kiállítást Dr. Pákózdi István, a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola tanszékvezető tanára, Dr. Osvai László orvos, helytörténész és Kontsek Ildikó, a Keresztény Múzeum igazgatója nyitotta meg.

A tárlat érdekessége, hogy az egyben az elmúlt évek zártságának feloldását is hivatott segíteni, hiszen az itt működő idősek otthonába látogató rokonokon kívül nemigen fogadtak látogatókat a rend tagjai. A Pázmány Péter utcai épület földszinti termében és folyosóin található gyűjtemény állandó kiállítás, mely innentől kezdve, előzetes bejelentkezés után csoportok számára is látható lesz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában