megmérettetés

2019.04.12. 11:30

Az Európa-bajnokságra készülnek az oroszlányi Silhouette táncosai

Bő tíz éve jutottak ki először a világversenyre Amerikába. A közelmúltban részt vettek az európai válogató versenyen, ahonnan hazahozták a legjobb koreográfiának és női táncosnak járó díjat. Csáky Máriával, a Silhouette Balett művészeti vezetőjével beszélgettünk.

Sugár G.

Újabb verseny előtt a Silhouette Balett csapata

Fotó: Beküldött fotó

– Korábban is részt vettek ezen az európai megmérettetésen a Silhouette táncosai?

– Az Európai Színpadi Táncszövetség 2006-ban indította el ezt a sorozatot. Mi akkor beneveztünk a hazai selejtezőre, ahol inkább modern, showtáncokkal indultak a versenyzők. A táncosaink úgy érezték magukat, mintha eltévedtek volna. Ugyanakkor a zsűrinek tetszett és különdíjat kaptunk. Ez kellemes meglepetés volt, ezért készültünk a következő évben is erre a versenyre.

– Ott még komolyabb eredményeket értek el….

– Igen, 2007 óriási ugrás volt. Kiemelkedőnek ítélték a versenyen nyújtott teljesítményünket és mivel az európai szövetség kapcsolódott egy amerikaihoz, ahol a világversenyt szervezték meg, lehetőséget kaptunk az ottani megmérettetésre is. Akkor utaztunk ki Amerikába, ahonnan két első díjat hoztunk haza.

– Legutóbb is kimagasló teljesítményt nyújtottak az Európai Színpadi Táncszövetség versenyén.

– Nagykanizsán voltunk szinte a teljes oroszlányi felső tagozattal, 25 lánnyal. Palotai Lili lett a mezőny legjobb női táncosa és a Hangok című versenyprogramunk a mezőny legjobb koreográfiája díjat kapta. Most készülünk a következő megmérettetésre.

Újabb verseny előtt a Silhouette Balett csapata (Beküldött fotó)

– Hány éves munka áll egy ilyen teljesítmény mögött?

– A nagyobbak, felsősök között sokan táncolnak már óvodás kortól. Ám évekkel ezelőtt beindítottuk Oroszlányban a kísérleti osztályunkat, ahol naponta tartunk órákat.

– Tánc, vagy sport? A nézőtérről légiesnek tűnik, de…

– A nézőtérről igen, hiszen a sportoló kimutathatja az erőfeszítéseit, egy táncosnak viszont mosolyognia kell. Ez teljes átlényegüléssel működik, elképesztő koncentrációval. Összetett a dolog, mégis úgy érzem, hogy a táncművészek által kifejtett teljesítmény megbecsülése még várat magára.

– Rendszeresen vesznek részt versenyeken?

– A gyermekek felkészültségéhez igazodva. Ez komoly stresszhelyzettel jár, és nagyok ugyan az elvárásaim, de nem szeretném, ha a növendékek csalódnának.

– A megmérettetéseken kortárs-modern tánccal indultak, ugyanakkor inkább a klasszikus balettoktatás számít a fő profiljuknak.

– Inkább megfordítanám, azt mondanám, hogy a modern táncok mellett foglalkozunk a klasszikus balettoktatással is. Ahogy a zene alapja a szolfézs, a táncban ugyanezt a balett tudja biztosítani a növendékeknek. Agyi és fizikai tréning, amely folyamatosan magas szinten tartja a táncos teljesítményét.

Készülnek a következő megmérettetésre

– Horvátországban, Porec városában rendezik meg május harmadik hetében az Európa-bajnokságot – mondja Csáky Mária, a Silhouette Balett művészeti vezetője. – Nagyon készülünk. A Nagykanizsán díjazott produkciók mellett három új darabot is szeretnénk bemutatni majd. Mindegyik kortárs, modern tánc. Rendkívüli felkészültséget igényel ez a verseny, hiszen kevés kategóriában osztanak díjakat, s ezeket valóban a legjobb, legkimagaslóbb teljesítményt nyújtó táncosok kaphatják meg. Mégis úgy érzem, ez az egyszerűbb része a felkészülésünknek. A korábbi években azért kellett kihagynunk néhány versenyt, mert nem gyűlt össze a részvételhez szükséges összeg. Most bízom benne, hogy sikerül, s ismét bebizonyíthatjuk, hogy ott a helyünk a világ legjobb táncosai között. Rendkívül sokat tanulhatunk ezeken a versenyeken, ugyanis a bemutatók mellett európai hírű tanárok több műfajban is tartanak kurzusokat, amelyeken részt vettünk a korábbi években is. Mindez nagyon hasznos a további fejlődésünkhöz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában