épített örökség

2019.11.09. 15:08

Az esztergomi Építész Napokon díjazták azokat, akik jól fotózták a tetőket

Az Építészet Világnapjához és a Komárom-Esztergom Megyei Építész Kamara (KEMÉK) Építészet Hónapjához igazodva tartották meg a IV. Építész Napokat Esztergomban.

Pöltl Oxi Zoltán

Márkus Péter átveszi a tavalyi nyertestől, Adorján Attilától a vándordíjat

Forrás: 24 Óra

Fotó: Pöltl Oxi Zoltán

A november 5-ei nyitóeseményen Hernádi Ádám, Esztergom polgármestere és Markos Anikó, a Komárom-Esztergom Megyei Építész Kamara elnöke mondott köszöntőbeszédet. Hernádi Ádám többek között arról beszélt, hogy Esztergom egy olyan épített örökséggel rendelkezik, amely büszkeségre ad okot, de folyamatos feladat is egyben, hiszen meg kell óvni, őrizni, valamint hozzá is kell tenni.

Esztergom polgármestere rámutatott, hogy a város nem elégedhet meg azzal, amit örökölt, de gyarapítani is szükséges azt, melyhez új technológiák, rend, megoldások, anyagok és minden eszköz rendelkezésre áll, mely egy helyre koncentrálva, segítség lehet a szakemberek, az építész szakma számára is.

Markos Anikó köszöntőjében egyebek mellett arról szólt, hogy a település arculati kézikönyvek mellett az idén elkészültek az első tájegységi kézikönyvek is, melyek feladata, hogy egy nagyobb látószögből mutatják be az építészet és a természet illeszkedésének és viszonyulásának szempontjait.

Markos Anikó, a KEMÉK elnöke (Fotó: Pöltl Oxi Zoltán / 24 Óra)

A négynapos programsorban, melynek a tetők volt a központi témája, a tetők Esztergom tájépítészetében elfoglalt jelentőségéről, valamint építészet, városépítészet és urbanisztika témájáról szóltak előadások.

Fotópályázat a tetőkről

Az ugyancsak tető témában meghirdetett rajzpályázat eredményhirdetését is megtartották és az „Építész Napi Vándordíj Esztergom 2019” elismerést is átadták ezen a héten. A IV. Építészeti Napok idei, esztergomi programsorozat a tavalyihoz hasonlóan különböző civil, amatőr alkotói pályázatokkal nyitott a szélesebb közönség felé. Az óvodásoknak és iskolásoknak szánt rajzpályázat mellett a felnőtt lakosság számára is megnyilvánulást biztosítottak ez évben, amikor a 2019-es téma, a tetők gondolatkörében hirdettek fotópályázatot.

Tavaly 24-en, idén már 58-an adtak be pályamunkákat a felhívásra. A november 7-ei eredményhirdetés az egykori vármegyeháza dísztermében volt, ahol Philip Frigyes, Esztergom főépítésze és Besey László, a Komárom-Esztergom Megyei Építész Kamara tisztségviselője adta át a díjakat.

Márkus Péter átveszi a tavalyi nyertestől, Adorján Attilától a vándordíjat (Fotó: Pöltl Oxi Zoltán / 24 Óra)

A legjobbnak járó elismerést Márkus Péter kapta, aki a vízivárosi Szent Ignác-templomot fotózta le. Második Hauszneckt Dániel szenttamási városrészben készült felvételével lett. A Simor János utcában készült ötletes felvételével harmadiknak Csóka Krisztián tette meg a zsűri.

Márkus Péter a vándordíjjal (Fotó: Pöltl Oxi Zoltán / 24 Óra)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában