magyar származású alkotók

2019.09.04. 16:09

A világirodalom hazánkba látogat szeptemberben

A PesText – Borders and Bridges Nemzetközi Irodalmi Fesztivál olyan hírességeket vonultat fel, mint Kun Árpád, Tibor Fischer és David Szalay írók, vagy épp a hálózatkutató Barabási Albert-László.

Forrás: AFP

Fotó: Leemage

Szeptember 24 és 28 között rendezik az első PesText – Borders and Bridges Nemzetközi Irodalmi Fesztivált, amelyet a Magyar Irodalmi Jogvédő és Jogkezelő Egyesület (MISZJE) és a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) szerveznek a Visegrad Fund támogatásával – írja az Origó. A 2019-ben induló PesText Fesztivál

egyedülálló módon kívánja ráirányítani a figyelmet a világirodalomra és erősíteni a magyar irodalom nemzetközi kapcsolatait.

A Borders and Bridges szlogennek megfelelően

a nemzetközi kitekintés fókuszába a visegrádi országok és a nem Magyarországon élő magyar származású alkotók kerülnek.

Az ötnapos fesztivál központi helyszíne a Petőfi Irodalmi Múzeum, melynek udvarán a beltéri programokat esténként irodalmi piknik követi. Emellett az A38 Hajó, a Lumen Kávézó, a Gdansk Könyvesbolt és Büfé mellett az Egyetem téren, a Mikszáth téren és a Városfalnál is lesznek irodalmi programok. Érkeznek vendégek többek között Lengyelországból, Szlovákiából, Csehországból, Izraelből, Horvátországból, Németországból, Szerbiából, Romániából, Angliából, Ausztriából, Törökországból és Indiából.

Az irodalmi programokon túl kiállítások, koncertek és szabadtéri összművészeti produkciók is várják az érdeklődőket. A kísérőprogramok között illusztrációs kiállítás, szerzői jogi konferencia, műfordító műhely és fanzinkészítő workshop is szerepel.

A MISZJE (Magyar Irodalmi Szerzői Jogvédő és Jogkezelő Egyesület) csapata a fesztiválhoz kapcsolódóan nyílt, magyar nyelvű szépirodalmi pályázatot hirdetett.

Arra voltak kíváncsiak – ezzel is megemlékezve a visegrádi országok rendszerváltozásainak jubileumáról –, mit jelent ma a kortárs magyar szerzők számára a szabadság.

A beérkezett művek száma minden várakozásukat felülmúlta. Összesen 201 érvényes magyar nyelvű pályázat érkezett be a határidő lejárta előtt. 124 prózai mű (leginkább novellák, valamint néhány esszé), 75 vers és 2 dráma. A beérkezett alkotásokból fiatal írók választották ki a 12 legjobbat.

A szakmai zsűri díját Halleves című verséért Izsó Zita kapta meg, ami szintén a fesztivál oldalán olvasható.

A pályázat közönségdíját Láng Anikó Glamúr című novellája nyerte el. A szervezők mind a szakmai, mind a közönségdíjas írást lefordítják angol, cseh, lengyel és szlovák nyelvre, valamint a nyertes művek megjelennek a fesztivál zinjében is.

A fesztivál PIM Piquniq Light programsorozatának keretében adják át idén a Csáth Géza-díjat szeptember 27-én 21:30-tól. Idén, kapcsolódva a Petőfi Irodalmi Múzeum Csáth 100 kiállításához, a PIM udvarán lesz a díjátadó.

Borítókép: Tibor Fisher író

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!