mozgalmas nyár

2019.08.26. 14:00

A tatabányai Forgórózsa ifjú növendékei bejárták Európát a szünidőben

Vastaps az olaszországi Riminiben, örömtánc és éneklés a spanyol Costa Brava-n, és sok új élmény, barát, új tánclépés a felvidéki és erdélyi tánctáborokban. A tatabányai Forgórózsa Népművészeti Központ tagjai részt vettek a nyári külföldi nemzetközi fesztiválokon, illetve népzenei és néptánc táborokban.

Sugár Gabi

Forrás: Beküldött

Az együttes tánc­csoportjai és zenészei bejárták Európát Spanyolországtól Erdélyig. Július elején folklór fesztiválon járt a Sarkantyúka együttes Rigó Márton és zenekara kíséretében Olaszországban, az Adriai-tenger partján lévő Riminiben. A többnyire felsős diákokból álló csoport mezőföldi botos és üveges táncot adott elő.

– A közönség végig tapsolt a produkció alatt. A balkáni és kelet-európai csoportokat felvonultató seregszemlén a Sarkantyúka eszközös táncát nagy érdeklődés kísérte – mesélte Szegvári Ildikó szakmai vezető.

Magyarul szólaltattak meg erdélyi cigánydalokat.

A huszonkét középiskolást és egyetemistát tömörítő Csutrit a Kincső zenekar és a Csevergő és Pünkösdi Rózsa énekegyüttes kísérte el július közepén a barcelonai folklór fesztiválra, amelyet a Földközi-tenger partján, Costa Braván rendeztek. Tucatnyi ország virtuóz táncosa mutatta be tudását. Vastaps kísérte a kalotaszegi muzsikára mulató és gyöngyös viseletben színpadra lépő hazai táncosok előadását. Az énekegyüttesek magyarul énekeltek vérpezsdítő erdélyi cigánydalokat.

folklór fesztiválon járt a Sarkantyúka együttes Olaszországban (Fotó: Beküldött)

– Feledhetetlen élmény volt számunkra, amikor a tengerparton a magunk örömére elkezdtünk muzsikálni, táncolni. Rövid időn belül a többi fellépő is csatlakozott hozzánk, több mint száz lengyel, francia, spanyol, magyar együtt ropta a mezőségi, sárközi, moldvai táncokat – mesélte Ildikó.

Nyár végéig négy táborban is részt vehettek a tehetséges fiatalok. A legkisebbek – Kankalin, Rozmaring, Fodorka csoport – Kocson a Pötörke egyesület néptánc-népzene-kézműves táborában nyaralhattak. Nem sokkal később Felvidéken, Ipolyszakálloson a Szőttes együttessel tölthettek el egy hetet a Sarkantyúkások. Szakemberektől tanulták el a fiatalok a tánclépéseket, és barátkozhattak felvidéki kulturális csoportok képviselőivel.

A XXIII. Gyimesi Tánctáborban, Erdélyben töltődtek fel a Csutri tagjai augusztusban.

– Jó volt látni, hogy a gyimesiek mindennapjait még milyen elevenen töltik ki a régi hagyományok. Ez táncban, zenében, viseletekben, és az emberi tartásukban is megmutatkozik – jegyezte meg Ildikó. – A fiatalok nemcsak az ottani zenei világgal, hanem az ott élő emberekkel és a gyönyörű tájjal is megismerkedhettek.

A népművészeti központban egy pályázati program eredményeként ma már komoly népzenei képzés is van, furulyások, dobosok, vonósok tucatjai tanulhatnak. Erdélyben, Széken a vonós tanszak tíz hallgatója is részt vehetett egy remek táborban a szünidő alatt.

– A tanult anyagokból és a magunkba szívott élményekből építkezünk a következő vakációig – tette hozzá Ildikó. – Kis pihenőt követően szeptember elején Esztergomban lépünk fel. Fontosak a fellépések, de még ennél is lényegesebb a központunkban folyó, a magyar kultúra tiszteletét és szeretetét átörökítő közösségépítő tevékenység, folyamat, amely ma már több száz embert kapcsol össze.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában