műfajok románca

2019.02.22. 16:54

A tánc nyelvén mesélik el Weöres Sándor Psychéjét

A magyar irodalom egyik legkülönösebb vállalkozásaként is aposztrofált Psychét mutatja be a Nemzeti Táncszínházban a Feledi Project.

Budapest, 2019. január 11. Feledi János adja elõ saját koreográfiáját a SzólóDuó Nemzetközi Táncfesztivál második versenynapján a MU Színházban 2019. január 11-én. MTI/Mohai Balázs

Forrás: MTI

Fotó: Mohai Balázs

A táncművészet nagy kihívásokat jelentő feladata, amikor irodalmi műveket ültet át a tánc nyelvére. Bár a szerelem örök témát ad mind az írók, mind a koreográfusok számára, különösen magasra kerül a léc akkor, ha a kiindulópontot jelentő alapműben a férfi író egy nő szerelmi életéről fantáziál – olvasható a kultura.hu cikkében.

A táncművészi fantáziának rendkívül szabad teret adó műben az író megélhette mindazt, ami a valóságban meg nem élhető. Ízes nyelvezettel, egy elavult írásformával dolgozott, ez is alkalmas terepet adott számára a reálistól való elrugaszkodáshoz.

Két különböző műfajról van szó, de az irodalmi kreáció nagyban segíti a tánc kifejezőeszközeire való átültetést, a téma pedig remekül szolgálja a test, a mozdulatok általi kommunikációt.

A Feledi Project profizmusa, magas szintű technikai tudása tovább árnyalhatja a műről az olvasás során kialakult képet. Az előadást a 2015-ös veszprémi A Tánc Fesztiváljának zsűrije díjjal jutalmazta. Horváth Zita a költőnő szerepében látható, míg Halász Gábor és Feledi János táncolják a két szerelmét, akik között választani képtelen. A két férfi közötti különbözőség színpadi megjelenítéséhez, és ezáltal a darab feszültségének fokozásához a modern és klasszikus balett elemeinek vegyítése is hozzájárul.

A darab másfél év után kerül újra budapesti színpadra, a Nemzeti Táncszínházban lesz látható, 2019. március 21-én. A bemutatóhoz a Nemzeti Kulturális Alap, a Nemzeti Táncszínház és a Pro Progressione elnevezésű szervezet is hozzájárult.

A borítókép Feledi János látható

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!