hagyomány

2019.04.23. 11:38

A Forgórózsása mindent megtett, hogy a tatabányai lányok ne hervadjanak el

Idén sem maradtak locsolás nélkül a lányok az Árpád téren. A Forgórózsa Népművészeti Központ táncosai ugyanis ezt a húsvéti népszokást is felidézték színvonalas műsoruk keretében. A lányok tojással, süteménnyel is kedveskedtek, akik egy esztendeig bizonyosan nem hervadnak el.

K. D.

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

Hagyományos húsvéti programok várták az Árpád térre látogató családokat húsvét hétfőn, a Forgórózsa Népművészeti Központ táncosai még meg is locsolták a lányokat,.

A gyerekek többféle technikával, különféle alapanyagokból készíthettek nyuszikat, valamint ajtó- és ablakdíszeket a kézműves kuckókban. Népszerű volt továbbá a népi játékpark, ahol fából készült, kerekekkel ellátott állatokon „száguldozhattak” a gyerekek. A föld napja apropóján fűszer ismertetőt is tartottak az eseményen, az Iszkiri zenekar koncertjén sokan táncra perdültek.

A vidám hangulatot a Forgórózsa Népművészeti Központ táncosai fokozták, akiknek táncához a közönség is csatlakozhatott. A formáció vezetője, Szegvári Ildikó a húsvéti népszokásokról is szólt műsoruk közben: a falubeli legények az összes eladósorban lévő lányos házat felkeresték az ünnep idején, ahol verset mondtak, majd meglocsolták a lányokat. Jutalmuk a tojás mellett pálinka és sütemény volt. A húsvéti forgatag végül a Forgórózsa táncosai vezette, jó hangulatú táncházzal zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában