tudományos igényű munka

2019.06.25. 09:08

7 kötetes sorozat készül Trianonról

Megjelent az első része annak a sorozatnak, melyet a békediktátum 100. évfordulója alkalmából készítenek.

Közeleg a trianoni békediktátum 100. évfordulója, mely alkalomból a kormány a nemzeti összetartozás évének nyilvánította 2020-at. Csongrád megyei történész szakemberek közreműködésével 2006-ban már megalakult a Virtuális Intézet Közép-Európa Kutatására, mert úgy vélik, a magyar történettudomány számára fontos feladat, hogy tudományos igényű munkákkal mutassa be, mi is történt a magyar állammal és a nemzettel 100 évvel ezelőtt – adta hírül a Délmagyar.hu.

Az elmúlt 12 évben 50 konferenciát rendeztek Közép-Európa történetéről, gazdaságáról, regionális fejlődéséről, most pedig kötetet adtak ki Gulyás László professzor főszerkesztésével. Hét kötetből áll majd a sorozat, az elsőt, a Trianon a nagy háború alatti előzményei, az Osztrák-Magyar Monarchia Bukása 1914-1918 címmel készítették el.

Heka Lászlóval (SZTE-ÁJTK) és Miklós Péterrel (SZTE-JGYPK), vagyis a kötet szerzőgárdájának tagjaival, illetve Gulyás Lászlóval, a kötet főszerkesztőjével Döbör András történész, az SZTE-JGYPK dékánja beszélgetett. Mint kiderült, komoly szervezői munka áll a könyv mögött, hiszen már nem azok az idők járnak, hogy egy tudós egyedül írjon ezeroldalas művet, ma már csapatban kell gondolkozni, ha valaki ilyen nagy kutatásra vállalkozik.

A kötet a nemzetiségi mozgalmakat is szemlélteti, mely egy rendkívüli fejezet a könyvben Döbör András szerint, aki arról is faggatta a szerzőket, miért épp a bukás szót alkalmazták. Gulyás László válasza szerint ez a szó érzékelteti igazán a hazánkat sújtó eseményeket, utal arra, hogy a politikai erőknek milyen szerepe volt a bukásban, az utóbbiról bővebben a következő kötetben írnak majd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!