nyílt nap

2021.08.25. 07:37

Ókori kincseket találtak Komáromban (képek)

Ókori fürdőt és ékszereket is találtak az Eötvös Loránd Tudományegyetem régészei a komáromi légióstáborban. Augusztus 25-én nyílt napot tartanak.

Kemma.hu

Ókori kincseket találtak Komáromban

Forrás: Brigetio/Facebook

A 2021-es ásatási szezon szenzációs eredménnyel zárult, ugyanis sikerült megtalálni és részben feltárni a légiótábor több ezer négyzetméter alapterületű fürdőjét, amelyhez hazánkban egyedül a 18. században előkerült aquincumi Thermae Maiores fogható – számol be a sikerről az ELTE.

Mint írják, a brigetiói katonai fürdőben a rendkívül jó megtartású falak, vörös mészkőlapokból készült padlók, padlófűtésrendszerek és medencék mellett egy késő római csontfésűket készítő műhely, valamint egy arany nyakláncból és több tucat bronz éremből álló kincslelet is előkerült.

A leleteket Bartus Dávid ásatásvezető régész, az ELTE BTK dékánja mutatja be a nagyközönségnek augusztus 25-én, nyílt nap keretében, amelyről bővebben az esemény Facebook-oldalán olvashatnak az érdeklődők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!