Kultúra

2017.07.01. 07:36

Újabb értékes területtel bővült a római kori fürdő

Megtalálták az idei ásatások során a 2014-ben feltárt római katonaváros északi szegmensében található épület déli határvonalát is. A mostani feltárással együtt már körülbelül ezer négyzetméteres a fürdőkomplexum épületének a kiterjedése.

Nagy Tamás

2014-ben a Komárom-Almásfüzitő árvízvédelmi gát építésénél jelentős római leletre bukkantak a régészek, egy táborvárosra, azon belül is egy fürdőre. Az ásatás és a felfedezett értékek akkor szükségessé tették a gát nyomvonalának módosítását is.

Májusban folytatódott a korábban megtalált fürdőkomplexum feltárása, melyet idén is az ELTE ókori régészeti tanszékének régészei és a Klapka György Múzeum munkatársai közösen végeznek. A munkálatok, mint minden évben, most is a miniszterelnökség közvetlen finanszírozásában és támogatásával valósulnak meg. A korábbi évekhez hasonlóan idén is 25 millió forint áll rendelkezésre a kutatásokra.

Megyei fejlesztés: Brigetio öröksége

– A megyei önkormányzat által koordinált Terület- és Településfejlesztési Program (TOP) keretében Komáromban több fejlesztés is megvalósul – jelentette be Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke. Az egykori római település, Brigetio területén feltárt leleteket modern látogatóközpontban tekinthetik meg az érdeklődők. A 250 milliós támogatásból kiállításokra alkalmas turisztikai bemutatótér, kávézó, előadóterem és játékkuckó jön létre. Egy olyan geotermikus hőellátó rendszer kiépítésére is sor kerül 500 millió forint értékben, amely a Brigetio gyógyfürdő két épülete és a városi sportcsarnok részben földgáz alapú hőenergiai termelésének minél nagyobb arányú kiváltását célozza meg.

– A római katonaváros északi szegmensében tavaly sikerült feltárni az épület déli részét, de a létesítmény határát nem. Idén a készülő műemlékvédelmi terveknek megfelelően az eddig feltáratlan területeket kutatjuk. Ez a terület közvetlenül a vasút mellett fekszik.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Az idei feltárások során találtak egy porticust is, úgynevezett oszlopcsarnokot
[/caption]

Az elmúlt hónapban azonban a fürdő déli határvonalát is megtaláltuk, ezzel már körülbelül ezer négyzetméteres a fürdő épületének a kiterjedése – mondta el dr. Bartus Dávid régész.

A leletek állagának megóvása a cél

Pályázati forrásból valósítaná meg Komárom, az európai szinten is egyedülálló leletek állagának megóvását.

A városvezetés a legutóbb rendkívüli testületi ülésén döntött arról, hogy pályázatot nyújt be a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program a „Világörökségi helyszínek fejlesztése” című felhívásra.

A 2014-ben kezdődött ásatás legnagyobb szenzációja egy legalább ezer négyzetméteres fürdőkomplexum felfedezése volt. A római épületnek jó állapotban maradt fenn az alapozása és helyenként összefüggő felületeken még a padlózat is látható. A díszes freskókkal ékesített fürdőkomplexum különlegessége, hogy padlófűtéssel volt ellátva. A megemelt padlószintet alátámasztó oszlopokból eddig több mint 150 került elő. Az önkormányzat, a Limes Világörökség Gondnokság által vezetett konzorcium tagjaként támogatási kérelmet nyújt be a napokban a 2014–2016 évben feltárt „Brigetio” fürdő romjainak turisztikai hellyé alakítására és egy látogatóközpont felépítésére.

Az idei feltárások során találtak egy porticust is, úgynevezett oszlopcsarnokot.

– Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a fürdő déli részén a vasút mellett egy oszlopsorral szegélyezett, már kültéri, de még fedett folyosót találtunk. Eddig négy oszlopot ástunk ki a földből, illetve hiányos oszlopokat és oszlopköveket is felfedeztünk, emellett pedig további csatornákat, útfelületeket és rengeteg falfestménytöredéket találtunk – hangsúlyozta dr. Bartus Dávid.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Idén a készülő műemlékvédelmi terveknek megfelelően az eddig feltáratlan területeket kutatják
[/caption]

A munkálatok a korábbi évekhez hasonlóan augusztus végéig zajlanak majd a Komárom-Szőny területén található fürdőnél.

– Július 26-án egy nyílt nappal várjuk az érdeklődőket, ahol a nagyközönségnek is bemutatjuk az idén feltárt területeket és az új régészeti leleteket – emelte ki a régész.

A városvezetés a legutóbb rendkívüli testületi ülésén döntött arról, hogy pályázatot nyújt be a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program a „Világörökségi helyszínek fejlesztése” című felhívásra.

A 2014-ben kezdődött ásatás legnagyobb szenzációja egy legalább ezer négyzetméteres fürdőkomplexum felfedezése volt. A római épületnek jó állapotban maradt fenn az alapozása és helyenként összefüggő felületeken még a padlózat is látható. A díszes freskókkal ékesített fürdőkomplexum különlegessége, hogy padlófűtéssel volt ellátva. A megemelt padlószintet alátámasztó oszlopokból eddig több mint 150 került elő. Az önkormányzat, a Limes Világörökség Gondnokság által vezetett konzorcium tagjaként támogatási kérelmet nyújt be a napokban a 2014–2016 évben feltárt „Brigetio” fürdő romjainak turisztikai hellyé alakítására és egy látogatóközpont felépítésére. Idén a készülő műemlékvédelmi terveknek megfelelően az eddig feltáratlan területeket kutatják Az idei feltárások során találtak egy porticust is, úgynevezett oszlopcsarnokot -->

Címkék#Komárom

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!