Kultúra

2017.06.29. 19:46

A reformáció történetéről nyílt kiállítás a tatai Német Nemzetiségi Múzeumban

A felvidéki és az erdélyi reformációt, valamint a reformáció terjedését bemutató kiállítás nyílt csütörtökön a tatai Német Nemzetiségi Múzeumban.

kemma.hu/MTI

A reformáció általános történetét, valamint erdélyi és felvidéki terjedését bemutató tablókiállítást két helyi tárgy gazdagítja, az etei és a neszmélyi református közösségtől kölcsön kapott úrasztali korsók. A tárlat egy hónapig látható.

„A reformáció történetét sok békétlenség kísérte. Ma inkább arra kell emlékeznünk, hogy a reformáció lényeges változásokat indított el, és a szabadság, a sokszínűség mellett tört lándzsát”, mondta a megnyitón a Német Nagykövetség Kulturális osztályának vezetője, Maria Altmann. Hozzátette, ezért kell folytatni az európai országok közötti párbeszédet és megtartani a reformáció közös erényeit és emlékezetét.

Ritter Imre, az Országgyűlés német nemzetiségi szószólója levélben köszöntötte a megjelenteket. Mint írta: „A 20. század hozta meg valamennyi egyház számára azt a higgadt gondolkodást, amely elindította az ökumenikus mozgalmat. Ma egymás értékeit és őszinte hitét kell felismerni és tanulni egymástól.”

Egyben rámutatott arra, hogy minden keresztény – és más tiszteletre méltó – vallás ugyanarra a hegyre vezet fel. „Ne azt nézzük, ami elválaszt, hanem azt, ami összeköt. Emelkedjünk felül az ellentéteken és éljünk békében!”

Címkék#Tata

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!