Kultúra

2017.06.22. 11:41

A jövő került fókuszba a rendhagyó angolórán

A napokban igazán különleges angolórán vehettek részt a tatabányai Árpád Gimnázium diákjai. Tanárok helyett ugyanis A Vértes Agorájában két külföldi önkéntes, az olasz származású Eleonora Occhipinti és az örmény Sophie Nersisyan tartottak foglalkozást nekik – kizárólag angol nyelven. A résztvevők a nyelvgyakorláson túl számos hasznos külföldi ifjúsági programot ismerhettek meg.

Szénási Szimonetta

Az "Over the rainbow" fantázianevű foglalkozás célja a különféle külföldi programok megismertetése a fiatalokkal. A szervezők beszéltek a diákoknak a külföldön való tanulásról és munkavállalásról, a csere- és ösztöndíjprogramokról, emellett saját tapasztalataikon keresztül segítik őket abban is, hogy céljaikhoz mérten melyik lehetőség lenne számukra a legmegfelelőbb.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] A diákok nagyon élvezték a rendhagyó órát (Fotó: Matkovics Lea/Agora)
[/caption]

A foglalkozáson a tatabányai Árpád Gimnázium 11/B osztálya vett részt. A tanulóknak emelt angolos csoportként nem okozott gondot a kizárólag angolul folyó beszélgetés. A foglalkozáson önismereti és önéletrajzírási gyakorlatokon keresztül fogalmazták meg saját céljaikat, és ismerhettek meg hasznos technikákat a hatékony álláskereséshez. Elmondhatták, hogy az angolon kívül milyen nyelve(ke)n beszélnek, melyeket szeretnék még megtanulni, illetve mi motiválja őket a nyelvtanulásban.

Egy évig olasz és örmény önkénteseket lát vendégül a megye

Eleonora Occhipinti Olaszországból, Szicíliából érkezett, ahol grafikusként és belsőépítészként dolgozott, Sophie Nersisyan tréner pedig Örményországból jött Tatabányára. Mindketten márciustól jövő februárig maradnak, hogy tudásukkal és tapasztalataikkal segítsék a helyi fiatalokat, és részt vegyenek megyei kulturális rendezvények szervezésében és lebonyolításában.

A szervezők igen kreatív feladatokkal készültek, és több beszámolót is hoztak, amelyek fiatal írói szintén külföldi élményeikről meséltek. Voltak, akik tanulás céljából, míg mások a munkalehetőség miatt vágtak bele az adott programba. A diákoknak ezek is iránymutatásul szolgálhatnak a jövőbeni döntéseik során.

Dióhéjban az EVS-programról

Az Európai Önkéntes Szolgálat (European Voluntary Service – EVS) akkreditált küldő- és fogadószervezete a megyében A Vértes Agorája Tatabányán. A program lehetőséget nyújt a 17 és 30 év közötti fiataloknak arra, hogy eljussanak számos európai országba, ahol 2-12 hónapig terjedő időszakban végezhetnek önkéntes munkát ifjúsági, szociális, kulturális területen, illetve környezetvédelmmel vagy sporttal kapcsolatban. Az utazás, a szállás, az étkezés, a biztosítás költségeit a program állja, emellett zsebpénzt is biztosít a résztvevőknek.

A tervek szerint a rendhagyó angolórák ősszel folytatódnak, emellett a nyár folyamán több megyei programon, nyári táborban és A Vértes Agorája rendezvényein is lehet találkozni az önkéntesekkel, akik szívesen segítenek akár a csereprogrammal, akár a nyelvtanulással kapcsolatban.

 

Az eslő óra nagy sikerrel zárult (Fotó: Matkovics Lea/A Vértes Agorája) A diákok nagyon élvezték a rendhagyó órát (Fotó: Matkovics Lea/Agora) -->

Címkék#Tatabánya

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!