Kultúra

2017.03.29. 19:38

Telt házat vonzott a harmadjára megrendezett MOST FESZT

Az idén először ötnapos MOST FESZT sztárja a Jászai-díjas Keresztes Tamás volt.

Zs. K.

Harmadjára rendezték meg a MOnodráma és STúdiószínházi FESZTivált a Jászai Mari Színház, Népházban. Idén több változás is volt a MOST FESZT-en, például hogy nem négy, hanem öt napon keresztül várták az érdeklődőket. Két versenyen kívüli előadás is színesítette a programot.

Öt napon keresztül négy monodrámát és négy stúdiószínházi produkciót, valamint két versenyen kívüli előadást láthatott a közönség.

A versenyelőadások között a monodrámák sorát Nyikolaj Vasziljevics Gogol: Egy őrült naplója című darab nyitotta. A Katona József Színház, a FÜGE, az Orlai Produkciós Iroda és a szegedi MASZK Egyesület közös előadása a szakmai zsűrit duplán is meggyőzte. Az előadást a legjobb monodrámának találták az ítészek, és Keresztes Tamás teljesítményét is elismerték, aki a szemünk láttára a realitásérzékét folyamatosan vesztő vagy már eleve labilis valóságérzékelésű hivatalnok szerepéért a fesztivál legjobb alakításának járó díjat söpörhette be.

Szintén duplázott a szabadkai Szab-way színházi szervezet előadása is. A Gaudeamus Igitur című szatírát a szakmai zsűri a legjobb stúdiószínházi előadás díjával jutalmazta, emellett a közoktatás aktuális problémáit, illetve annak elavultságát és különböző hiányosságait bemutató darabot az ebben az évben debütáló közönségzsűri is kiemelte a nyolc versenyelőadás közül.

A Magyar Művészeti Akadémia a legjobbnak ítélt produkcióért a Bethlen Téri Színház, a Manna és a Tünet Együttes közös előadását, a Mary és Max című darabot díjazta. A darab egy nyolcéves lány és egy negyvennégy éves férfi különös barátságát mutatja be.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Keresztes Tamás nem csak az alakításáért érdemel dicséretet: a Gogol-darab díszletei és zenéje is az ő nevéhez fűződnek (Fotó: MW)
[/caption]

Mezei Zoltán – Pálfi Ervin – Szőke Attila Gaudeamus Igitur című szatírája is két díjat gyűjtött be, a szakmai zsűri a stúdiószínházi előadások közül ezt találta a legjobbnak, emellett az idén először bíráló közönségzsűri díját is megkapta.

– Úgy látjuk, hogy ebben az évben nagyon egységes, az elengedés és a felnőtté válás körüli kérdéseket felvető darabokat sikerült válogatnunk. Nagyon örültünk neki, hogy a közönség minden darabot pozitívan értékelt, aktívan részt vettek az előadások utáni beszélgetéseken. A visszajelzések alapján ez nagyon jólesett az alkotóknak is – mondta Juhász Károly, a Jászai Mari Színház produkciós vezetője.

Hozzátette, a két versenyen kívüli előadás is értő közönségre talált, ezért abszolút sikeresnek értékelik az idei MOST FESZT-et is.

A MOST FESZT-ről többet is megtudhatnak a 24 Óra szerdai számából.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!