Kultúra

2017.03.26. 15:47

Philip K. Dick: Figyel az ég

59 évvel az eredeti megjelenés után új köntöst kapott a klasszikus sci-fi regény.

Zs. K.

A könyv alap felvetése az, hogy vajon milyen lenne egy olyan világ, ahol mindenki tudja, hogy Isten létezik, mert nap mint nap tapasztalja a jelenlétét.

A történet főszereplőjét, Jack Hamiltont kirúgják a Kaliforniai Védelmi Laboratóriumból, mert felesége baloldali érzelmű politikai gyűlésen vett részt. Ezt követően ők ketten másik 6 ember társaságában elmennek megnézni egy protonsugár-deflektort és egy váratlan robbanás a részecskegyorsítóba taszítja őket, ami párhuzamos világokba juttatja a csapatot.

Mindegyik világ egy-egy ember saját, privát világa, ahol az illető isteni szerepet tölt be. Az álomvilágokból csak úgy menekülhetnek meg, ha az adott világon belül elpusztítják a teremtő személyt.

A történet több ember világszemléletét ütközteti egymásba párhuzamos világok ábrázolásával. Az író nagyszerűen és részletesen ábrázolja, hogy egyes emberek mennyire különbözően érzékelik a világot, ezzel a szerző gyakorlatilag megreformálja a műfajt.

A könyv az ötvenes években a korszak hidegháborús paranoiájára is válaszol. Nagyon érdekes ötvözete a szépirodalomnak és a tudományos fantasztikumnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!