Kultúra

2016.05.11. 10:06

A művészet mestere

Kedden nyitották meg a Tatai Református Gimnázium MIND galériájában Gútay János kiállítását. A színültig telt teremben maga a mester is elérzékenyült az őt és bőr-, valamint kerámia műveit méltató szavaktól.

Sz. A.

A város apraja-nagyja összegyűlt a Fazekas utcai iskola 1.b osztályától kezdve barátokon, kollégákon át, hogy Gútay János kiállításmegnyitóján részt vegyen kedden délelőtt a református gimnázium MIND (Mindent Isten Nagyobb Dicsőségére) galériájában. Hagyományos nyitányként ezúttal a Tavaszi szél vizet áraszt kezdetű népdalt énekelték el a jelenlévők, akiket Geiszelhardt Zsófia igazgatóhelyettes köszöntött.

Kiss Tibornét, a kiállítást tető alá hozó Tatai Helytörténeti Egyesület elnökét követte Nagy László gitárjátéka, majd Kövesdi Mónika művészettörténész méltatása, melyből a szervezőknek és az alkotónak is bőséggel jutott. Kiemelte: Gútay János bőrrel és kerámiával dolgozik, új formában  „szólaltatja meg” az ősi anyagokat, Homo faberként, azaz alkotó emberként a síkból kilépő teret alkotja meg.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] A kiállítás június 30-ig iskolaidőben tekinthető meg a református gimnázium MIND galériájában, de szeretnék, ha tovább is maradnának az alkotások
[/caption]

A héten épp 70. születésnapját ünneplő alkotó maga is elérzékenyült, s mint fogalmazott, nem művész ő, bár mégiscsak az, hiszen ezt a titulust kapta, de egy művésznek csodát kell alkotnia, amitől a szív is megáll. Szóba hozta, talán ezzel önnön magát is deifiniálva: az ókorban mesternek hívták egymást az alkotók.

– Az ember szeretné átadni azokat a tapasztalatokat, amik széppé teszik az életet – mondta, majd hozzátette: boldogságban és Istennel teljen a jelenlévők élete.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!