Kultúra

2015.05.14. 19:52

Őrzi a sváb hagyományokat a felsőgallai kórus

A felsőgallai Széchenyi István Művelődési Ház adott otthont a Tavaszi Német Nemzetiségi Kórustalálkozónak. A hagyományos rendezvényt a kórusok baráti találkozója előzte meg. A rendezvény házigazdája a Felsőgallai Német Nemzetiségi Dalkör, amelyet 25 éve vezet Saltzer Géza karnagy, a KÓTA Nemzetiségi Bizottságának elnöke.

V. T.

Hagyományőrzés vagy kapcsolatépítés?
– Mindkettő. A tavaszi és őszi német nemzetiségi találkozó fontos eleme a német zenei hagyományok ébren tartásának. A dalkörök összejövetelei már családi légkörben zajlanak: április végén a szekszárdi és fertőrákosi német énekkar volt a vendégünk. Az egész napos rendezvény ünnepélyességét emelte, hogy valamennyien sváb népviseletben, dirndliben szerepeltek. Az ilyen kölcsönös találkozásokkal a dalkör öregbíti a város(rész) hírnevét.

– Kik léptek fel a május 9-ei találkozón?
– A nemzetiségi kórusok találkozóján a környékbeli hagyományápoló csoportok szerepeltek, fellépett a Vértessomlói, a Kecskédi és Felsőgallai Német Nemzetiségi Dalkör, valamint a Felsőgallai Német Nemzetiségi Ifjúsági Tánccsoport. Fontos elem az is, hogy a csoportok közösen énekelnek.

– Támogatók, partnerek? 
– A találkozókat felkarolta a Német Nemzetiségi Önkormányzat is, támogatja Turainé John Katalin alpolgármester, felsőgallai képviselő is. Szerintük is csodálatos, hogy ezek a német dalok fennmaradtak, és az együttesek aktívan hozzájárulnak ahhoz, hogy fennmaradjanak. Azt is felvetették, hogy a városi  értéktárba is ajánljunk néhány ismertebb német dalt.

Címkék#Tatabánya

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!