Kultúra

2015.05.25. 13:23

Megnyílt a fa évszázadai című egység a Tatabányai Múzeumban

A fa évszázadai című egység megnyitásával újabb korszak történetébe pillanthatnak be az érdeklődők a Tatabányai Múzeum most formálódó állandó kiállításán.

V.T.

A Metamorfózis – Ember és természet kapcsolata az Által-ér völgyében elnevezésű interaktív helytörténeti tárlat szemléletével, a történeti ökológiai megközelítésével eltér a hagyományos helytörténeti kiállításoktól.Az újabb rész a bronzkori és vaskori népeket, a rómaiakat és a népvándorlás korát (germánok, avarok) mutatja be. A megnyitón Schmidt Csaba polgármester köszöntőjét követően a kiállítás rendezői, Pál Gabriella igazgató és Kisné Cseh Julianna muzeológus vezette végig a látogatókat a „történelem ösvényén”. A két régész bemutatta az Által-ér völgyének és az itt élő népeknek a történetét: a tárlat felvillantja a különböző korszakok emlékanyagát, a környék és az itt lakók életmódbeli változásait, azt, hogyan változott az ember és a táj kapcsolata az élelemtermelő gazdálkodás kialakulásával, miként alkalmazkodtak az itt élők a természethez. Az itt élő ember a 20. századig alkalmazkodott környezetéhez, annyit használt a természetből, hogy az képes volt regenerálódni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!