Kultúra

2015.01.01. 18:02

Limlom-művész: fantáziát lát egy hasáb fában, egy régi tejeskannában

Tóth Lajosné Zsuzsa nemcsak alkotásain keresztül, hanem már puszta lényével is szeretet sugároz. Az ácsi polgármesteri hivatalban eltöltött évtizedek után, nyugdíjba vonulását követően igyekszik tartalmasan tölteni, jól felhasználni a változás adta felszabadult időt. Energiáit az alkotásban éli ki.

Varga Zsuzska

Köztudomású róla, hogy szabadidejében virágképeket is alkot, munkáiból Ácson és Vértesszőlősön is nyílt már kiállítás. Képei préselt virágokból, szirmokból, levelekből, különböző termések felhasználásával készülnek. A HAGYA-TÉK-A és az Aratónap programjaira is meghívták, a hagyományosnak mondható, decemberben megrendezett ácsi adventi vásárnak pedig egyik fő alkotóeleme a csikós sparheltjük, amin a hivatal dolgozóinak bevonásával évek óta sült gesztenye, sült alma és forró tea készül.

Zsuzsa önzetlen, másokra odafigyelő ember. Számára az alkotás egyfajta lelki kiteljesedés. Régi használati tárgyakat újragondolva, beléjük új életet lehel. Az újrahasznosítás jegyében, a mások szemében már talán kidobásra ítélt, kacatnak tűnő limlomból is képes letisztult, elegáns dekorációt, ajándéktárgyakat készíteni. Sokat jelent neki, hogy a gondolatban megálmodott, majd kezei között megszületett tárgyakat mások is méltónak tartják arra, hogy azokkal az otthonukat díszítsék vagy épp ajándékba adják őket a szeretteiknek. Fantáziát lát egy hasáb fában, régi tejeskannában, vállfában. Cserepek antikolásával kísérletezve dísztárgyakat varázsol vagy épp gyümölcsös ládák felújításával tárolásra, lakásdekorálásra alkalmas fadobozokat készít. Lenyűgözi a koptatott, fehér bútorok egyszerűsége, tisztasága.

Saját otthonukra is jellemzőek a megörökölt, esetleg antik bolhapiacon talált darabok és az összképbe illeszkedő, tetszetős régi csészék, villák, poharak, terítők, tálcák és tálak használata.

Címkék#Ács

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!