Kultúra

2014.05.09. 07:38

Remek színészek szerződtek Tatabányára

Immár a 25. évadjára készül a Jászai Mari Színház, Népház. Szeptemberben állandó társulattal rajtol a tatabányai teátrum. Crespo Rodrigo igazgató csütörtökön bemutatta a város első közalkalmazotti társulatát.

Veizer Tamás

Az idei évadban tizenöt bemutatót láthatott a Jászai Mari Színház, Népház közönsége, a felnőtteknek hat, a gyerekeknek kilenc előadást kínáltak – mondta Crespo Rodrigo színházigazgató csütörtökön, az évadot értékelő tájékoztatóján újságírók előtt. A 253 előadást több mint 48 ezren látták a tájelőadásokkal együtt.

Elismerésekben sem volt hiány az elmúlt évadban – foglalta össze az előző év eseményeit a színidirektor. A teljesség igénye nélkül: a tavalyi Vidor Fesztiválon Horváth Lajos Ottó a Bivaly-szufléban nyújtott alakításáért elnyerte a legjobb férfi epizódalakítás díját, a Vidéki Színházak Fesztiválján Kerekes Éva az Édes Anna című előadásban nyújtott alakításáért kapta meg a legjobb mellékszereplőnek járó díjat. A tatabányai színház két előadással is (A vágy villamosa, Gardénia) bekapcsolódott a Tavaszi Fesztiválba, és két évad hagyományait is követve két előadás erejéig fogadták az Újvidéki Színházat két előadással (West Side Story, Opera Ultima). 

A tájékoztatón Schmidt Csaba polgármester az évfordulóhoz kapcsolódóan megköszönte a Jászai Mari Színház, Népház  emlékezetes előadásait, és kiemelte: a továbblépéshez, a nagyobb színházi múltú városokkal szemben a sikeres versenyhez biztos alapokra van szükség. Ezért is támogatta a város az állandó társulat felállítását.

Crespo Rodrigo, a Jászai Mari Színház, Népház igazgatója bemutatta a 12 új társulati tagot, akik szeptembertől a teátrum állandó művészeiként már szerepelnek az évad új bérletes darabjaiban. Elmondta: ezentúl lesz valódi színháza a városnak, nem kell többé virtuális társulatban gondolkodniuk.

A 25 év hivatásos színházi működés méltó megkoronázásaként Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzatának anyagi támogatásával a Jászai Mari Színház, Népház a jubileumi évadát a következő társulati tagokkal kezdi meg ősszel: Bakonyi Csilla, Major Melinda, Maróti Attila, Megyeri Zoltán, Egri Márta, Schruff Milán, Honti György, Szabó Emília és Kardos Róbert. A legtöbb művészt már a szívébe zárta a tatabányai közönség, Danis Lídia és Dévai Balázs más színházból igazolt át Tatabányára, Végh Péter pedig 16 éves szabadúszó státuszát cserélte fel az állandó tagsággal.

A színház igazgatója a következő évadról szólva kifejtette: a bérletes előadások rendszere változatlan marad. A gyerekelőadások kapcsán a múlt évadban bevezetett koprodukciós előadás oly mértékben beváltotta az elképzeléseket, hogy ez folytatódik majd a Stúdió K-val és a Vaskakas Bábszínházzal a 2014/2015-ös évadban is. Új partnerként az Inversedance – Fodor Zoltán Társulattal is készül közös bemutató. A felnőtt bérletes előadások között lesz majd Enquist: A tribádok éjszakája, Presser-Dusán-Horávth Péter: A padlás, Shakespeare: a Vízkereszt, vagy amit akartok, Feydeau: A hülyéje, Csehov: Sirály, Galron: Mikve. A gyermekbérlettel A padlás, a Kutyafül, macskakő, egérút, A pincérfrakk utcai cicák, A Vaskakas, a Maya hajója, az Auguszta kisasszony különös tavasza, az Elvarázsolt kastély, a Mese a tubatigrisről és a trombitaparipákról, valamint A csomótündér című darab tekinthető meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!