Kultúra

2014.01.19. 18:22

Kiadvány az elmúlt száz esztendőről

A révkomáromi intézmény, a magyar gimnázium százéves kulturális múltja címmel jelentette meg könyvét. A részletekről Andruskó Imre igazgatót kérdeztük.

Hajnal Dóra

Mi volt  az apropó?
– Ebben a tanévben ünnepeljük iskolánk  színjátszó csoportja, a Gimisz fennállásának 20. évfordulóját, ez adta az apropót.

– Hogyan állt össze az anyag?
– A könyv az 50-es évektől a 90-es évekig dolgozza fel iskolánk színjátszó múltját. A több évtizedet érintő alapos kutatómunkát Kustyán Ilona, magyar-latin szakos tanárnő végezte el. A Gimisz 20 éves történetét iskolánk magyartanára, Spátay Adriana foglalta össze, részletesen kitérve a Gimisz hagyományain elinduló, a további korcsoportokat magába tömörítő Kis- és KözépGimisz csoportokra is. Gimnáziumunk zenei múltjának feldolgozásával Stirber Lajos szinte kordokumentumot hozott létre; az általa írt fejezet forrásmunkái a ma fellelhető legrégibb évkönyvek voltak. A diáklapok történetéről dr. Egriné dr. T. Szonja, iskolánk volt tanára írt, hiszen ő volt az első diáklap – a Diáktükör – megálmodója. A könyvet Spátay Adriana szerkesztette.

– Mit jelent a gimnáziumnak a magyar kultúra ápolása Szlovákiában?
– Mindig nagy hangsúlyt fektettünk a művészetekre, diákjaink lelki és szellemi táplálására. „Ha romba dől is, újra rakható kert, ház, haza – s csak egy a titka: kezdd el, fiadnak kell folytatnia.” Illyés Gyula gondolatainak jegyében működik iskolánk is. Bezárhatták, megszüntethették, át- és újraszervezhették, mindig meg tudott újulni, szellemiségével évszázadokon át biztos bástyaként várta/várja az anyanyelvén tanulni vágyókat.

Hajnal Dóra -->

Címkék#Komárom
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!