Kultúra

2013.07.06. 15:34

Igaz élményeket keresnek

Az András napja ma vagyon című, szatmári táncokból összeállított koreográfiájukkal első helyezést értek el a Kenderke művészeti iskola Tiloló csoportjának táncosai Kánya Réka és Jakab András táncpedagógusok irányításával a Méta fesztiválon.

Szűr Annamária

A 13-16 évesekből álló csoport először tavaly, a Kenderke évzáró gáláján adta elő szatmári koreográfiáját. Most Balatonbogláron, a 17. Méta fesztiválon mérették meg magukat. Az országos gyermek és ifjúsági néptánc fesztivál kísérő programjai között métabajnokság, pünkösdi király- és királynéválasztás, táncház és jazzkoncertes buli is volt. A tataiak a népi sportjátékban, a métában is remekül szerepeltek, itt a második helyet gyűjtötték be.

– Hetente kétszer másfél órát gyakoroltunk – mesélte Kánya Réka táncpedagógus, akitől megtudtuk, hogy a szatmárin belül egészen pontosan tyukodi táncokat mutattak be a gyerekek. A kérdés adódik: hogyan éled újjá egy mai koreográfiában eleink néptánca?

– A táncanyag most a tyukodi volt, ezért az arról a vidékről való szokásokat, játékokat, az ottani ízeket gyűjtöttük össze. Kitaláltuk Jakab Andrással, hogy csinálunk egy kamasz mulatságot András-napi köszöntővel, férjjósló szokással, társas népi játékokkal fűszerezve. Ez egy életkép 100 évvel ezelőttről, sok-sok aktuális üzenettel. Arra biztatjuk a tanítványainkat, hogy keressék a valódi emberi kapcsolatokat, szabadidejüket ne a számítógép előtt töltsék, hanem élő kapcsolatokkal töltekezzenek fel. Meg szeretnénk mutatni, hogy mennyi szép, igaz, megélt élményünk lehet együtt – magyarázta.

Amelyik nép tartja az ünnepeit, annak van saját arca

Az erdélyi származású Kánya Réka szerint nagyon sokat tanulhatunk elődeink rendtartásából.

- Fontosak az ünnepeink, mert amelyik nép tartja az ünnepeit, annak van egyéni, saját arca. A néptánc fontosságáról egy életen át tudnék beszélni. A madár repül, az embernek lehetősége van táncolni. Komolyabbra fordítva a szót: a néptánc nagyon komplex fejlesztési módszer, nem is tudnék hozzá hasonlót mondani. Fejleszti a testet, lelket, személyiséget, szocialitást, empátiakészséget, a másik ember iránti tiszteletet, karban tartja a szellemet. Sok járulékos ismeretre tesz szert az ember akkor amikor megismeri egy-egy vidék táncait. Néprajzi, történelmi, gazdaságtörténeti, kultúrtörténeti háttér, földrajzi adottságok és ebből adódó életmód lehetőségek, társadalomtörténet, hogy csak néhányat említsek. Néptánc közben egymás szemébe lehet nézni és egymásért felelősséget lehet vállalni. Domokos Pál Péter néprajzkutató szavait idézve mondom: hitében erős, erkölcsében tiszta és önazonosságában szilárd ifjúságot akarunk. Ehhez nagy segítséget nyújtanak a lélek táncban és magyar népdalokban élő formái - fogalmazott.

A Méta egyszerre versenyhelyzet és remek kikapcsolódás is, ráadásul együtt hoznak létre valamit, együtt dolgoznak, méghozzá keményen.

Semmiképp sem hagynák abba a néptáncot

Pető Attila Péter: Sokkal jobb volt most az előadásunk, mint tavaly, amikor először táncoltuk. Felkészültebbek is voltunk, belénk is ivódtak a mozdulatok. Az országos verseny előtt persze alaposan átismételtük az egészet. Szeptembertől a Református Gimnáziumban tanulok majd tovább, de mindenképpen folytatni szeretném a néptáncot.

Schindler Dóra: Néha összegyűlnek a teendők, ha sok a dolgozat, elfáradok, de semmiképp sem hagynám abba a néptáncot. A szatmáriban lány párom volt, és bár ez néha nehéz, most nagyon jó párom volt. A táncunk sokat változott az egy év alatt, ahogy mi is. Mindent beleadtunk a Méta Fesztiválon, más volt az egész hangulata is.

– A hangulat csudajó volt! Nagyon jól éreztük magunkat mindannyian. Sokat nevettünk, mókáztunk. Azért is választottuk ezt a versenyt, mert tudtuk, hogy három napos és a néptánc koreográfia verseny mellett még sok tartalmas programmal kínálnak. Volt idő megérkezni, ráhangolódni a helyszínre, ismerkedni, megnézni más csoportokat, játszani, fellépni, megnyerni, örvendeni – tette hozzá a táncpedagógus.

- Fontosak az ünnepeink, mert amelyik nép tartja az ünnepeit, annak van egyéni, saját arca. A néptánc fontosságáról egy életen át tudnék beszélni. A madár repül, az embernek lehetősége van táncolni. Komolyabbra fordítva a szót: a néptánc nagyon komplex fejlesztési módszer, nem is tudnék hozzá hasonlót mondani. Fejleszti a testet, lelket, személyiséget, szocialitást, empátiakészséget, a másik ember iránti tiszteletet, karban tartja a szellemet. Sok járulékos ismeretre tesz szert az ember akkor amikor megismeri egy-egy vidék táncait. Néprajzi, történelmi, gazdaságtörténeti, kultúrtörténeti háttér, földrajzi adottságok és ebből adódó életmód lehetőségek, társadalomtörténet, hogy csak néhányat említsek. Néptánc közben egymás szemébe lehet nézni és egymásért felelősséget lehet vállalni. Domokos Pál Péter néprajzkutató szavait idézve mondom: hitében erős, erkölcsében tiszta és önazonosságában szilárd ifjúságot akarunk. Ehhez nagy segítséget nyújtanak a lélek táncban és magyar népdalokban élő formái - fogalmazott. Semmiképp sem hagynák abba a néptáncot Pető Attila Péter: Sokkal jobb volt most az előadásunk, mint tavaly, amikor először táncoltuk. Felkészültebbek is voltunk, belénk is ivódtak a mozdulatok. Az országos verseny előtt persze alaposan átismételtük az egészet. Szeptembertől a Református Gimnáziumban tanulok majd tovább, de mindenképpen folytatni szeretném a néptáncot.

Schindler Dóra: Néha összegyűlnek a teendők, ha sok a dolgozat, elfáradok, de semmiképp sem hagynám abba a néptáncot. A szatmáriban lány párom volt, és bár ez néha nehéz, most nagyon jó párom volt. A táncunk sokat változott az egy év alatt, ahogy mi is. Mindent beleadtunk a Méta Fesztiválon, más volt az egész hangulata is. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!