Kultúra

2013.06.22. 10:29

Ütemesen üzennek a közönségnek

Letéve a dobverőket és sarokba állítva a gitárt történetük meséjébe kezdett az oroszlányi zenekar. A „Message” által kedvelt blues, a zenekar összehangoltsága és a közönség is szóba került.

Wágner Zsanett

Idestova egy évvel ezelőtt jött össze a zenét szerető társaság Bokodon. A Kortalanok Klubja vezetése célul tűzte ki, hogy minden hónapban különböző műfaj szerelmeseire gondolva szervezi meg rendezvényeit. Legutóbb egy oroszlányi zenekar, a „Message” kalauzolta el az érdeklődőket a blues világába, akiknek bokodi kötődésére és első lemezük titkaira is fény derült Roland E. Schubkegel zenekarvezető jóvoltából.

Angolul a „Message” üzenetet jelent. Milyen stílust hordoz a zenekar?
– Mivel más-más zenei érdeklődésű tagokból kovácsolódott a zenekar, így az akusztikus, elektromos hangzású és hangulatú blues nótákban a swing, jazz és a folkosabb motívumok is teret kapnak. Pontosan behatárolni nem lehet. Az biztos, hogy blues.

Mi indította útjára az üzenetet?
– Arra gondoltunk, hogy lehet nem csak önmagunkat kéne szórakoztatni a baráti összejövetelek alkalmával, hanem egy nagyobb rétegnek is érdemes lenne megmutatni gondolatainkat, zenei elképzeléseinket. Az együttes tagjai között vannak olyan zenészek, akik rendelkeznek komolyabb zenei múlttal, tapasztalatokkal, de a civil foglalkozásuk elszólította őket rövidebb, hosszabb időre és így akaratlanul is visszaszorította ezt a szép időtöltést.

– Hogyan vészelte át a zenekart és a zenét szerető közönséget a tagcsere?
– Sajnos 2006-ban „Richi”-t, a basszusgitárost, elszólította a munkája. Kilométerben távolabb került tőlünk és így nehezen lehetett összehangolni a próbákat. Közösen arra az elhatározásra jutottunk, hogy szükség lesz egy másik basszusgitárosra. Eltelt jó pár hónap, amire megtaláltuk Varga Csabát. Ez a mostani felállás: Haris Ferenc – Fecsa – szájharmonikázik, énekel; Varga Csaba a basszusgitárt bűvöli; Schubkégel Rajmund – Ray – gitározik és szerény személyem – Supi – ül a dobok mögött.

– A zenében, a zenélésben hallhatóan nagy az összhang. Régi ismeretség köti össze a tagokat?
– Igen régóta ismerjük egymást, főleg a testvéremmel Rajmunddal. Viccet félretéve a zenekar többi tagjai között is gyerekkori barátságokról beszélhetünk, ezért nem is volt kérdés, hogy csinálunk egy blues zenekart, mikor 2005-ben kipattant az ötlet. A próbák, fellépések mellett a szabadidőnk nagy részét is együtt próbáljuk eltölteni. Például fanatikus horgászok vagyunk mindannyian, így ennél az elfoglaltságunknál sem nagyon szabadulunk egymástól.

 – Mit mond a tapasztalat, mennyire fogadja el a közönség ezt a zenét? Persze a bluest nem lehet nem szeretni, de elég megosztó műfaj...
– Ilyen és hasonló gondolatok miatt – meg persze az újdonság varázsa, hogy a zenekar régebbi motorosai sem játszottak még olyan bluest, amiben a szájharmonika határozza meg a zenét – elkezdtük pontosítani elképzeléseinket. Az alapgondolatunk az volt, hogy a blues zenét kedvelők táborában ismert számokat játszunk. Személy szerint nem minden blues zenét, előadót tudok elviselni, főleg azért, mert legtöbbnek köze nincs a blueshoz és unalmas.

Beszélhetünk-e kedvencekről?
– Elsőként a magyar blues zenészeket és harmonikásokat említeném, akik legtöbbjével folyamatos kapcsolatban vagyunk és a kölcsönös segítségen kívül barátokra is találtunk egymásban. A Long Tall Sonny, Szabó Gergő, Fórizs Balázs, Szabó Tamás, Pribojszki Mátyás és Indian Joe. Remélem nem hagytam ki senkit.

– Milyen kapcsolat fűzi a zenekart Bokodhoz?
– Ebben a művelődési házban karcoltuk fel zenénket először bakelitre. Egyébként elmondható: aki zenével foglalkozik vagy valaha is foglalkozott az tudja milyen érzés színpadon állni, látni a közönség tekintetét és ha csak két emberrel sikerült megismertetni, megszerettetni a zenét akkor már megérte az a sok tanulás, gyakorlás, ami egy zenész életében alapfeltétel. Ezen a rendezvényen is kaptunk jó néhány visszaigazolást.

Címkék#Bokod
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!