Kultúra

2013.06.06. 17:44

Évtizedek óta a nemzet összetartozásáért

- Addig leszünk magyarok, amíg magyarul énekelünk, táncolunk.” Kallós Zoltán szavait a Kenderke 32 éve szó szerint zárja szívébe, és pedagógusaink ennek szentelve életüket, tanítják - a gyermekeket, fiatalokat, hét éve már a felnőtteket is -, a magyar nép dalaira, táncaira - mondta el a kemma.hu-nak Kun Katalin, a Kenderke Művészeti Iskola igazgatója.

kemma.hu

-  Ebben a szellemben szervezzük a Tatai Sokadalmat, rendezünk ünnepségeket, műsorokat. Ez a gondolat késztetett minket arra, hogy a határon túl élő magyarokkal cserekapcsolatokat hozzunk létre, utaztassuk tanítványainkat, teremtsünk lehetőséget a családok között barátságok szövődésére, élő kapcsolatok létre hozására.  Erdély, Felvidék, Délvidék, Tata, közös programok IttHon és OttHon. Számtalan szép élmény él emlékezetünkben határainkon innen és túl - folytatta.

- A személyes kapcsolatokat leszámítva először 1992-ben fogadtunk délvidéki csoportot az 1. Híd fesztivál keretében, melynek gáláját közel 2000 néző láthatta az Angolparkban. 1993-ban mi utazhattunk, és családoknál laktunk úgy, mint ahogy mi is elhelyeztük őket otthonainkban.
1994-ben a háborúból érkeztek hozzánk az adai gyerekek. A nélkülözésből érkezve először nem mertek hozzá nyúlni a szalámis szendvicshez. Ahogy teltek az együtt töltött órák, mélyült a barátság, és az alkalmi tatai anyukák és apukák lassan képet formáltak arról, milyen nagy szükségben élnek - részletezte, majd így folytatta: azzal a kérdéssel kerestek meg: Kati néni szabad nekik ajándékba iskolaszereket vásárolni, vagy bármit, amire szükségük lehet otthon? Mindenki segített, talán még erején felül is. Életre szóló barátságok szövődtek. Jöttünk, mentünk, 1996-ban újra arra vettük utunkat, de akkor már útba ejtettünk több nevezetességet is.

- 2002-ben jártunk Magyarkanizsán, felléptünk egy szép Tisza parti helyszínen más nemzetiségűekkel együtt, megnéztük Szabadka nevezetességeit és jártunk Palicson. Legutóbb 2009-ben voltunk délen: Adán, Szabadkán, Elemérben, Aracson. A sűrűbb tatai látogatásoknak bizony akadálya. Volt a háború, a vízumkényszer, de sokat jelentett az is, ha mi utaztunk, és amit lehetett ajándékba vittünk. Ezt tettük több, mint két évtizeden keresztül minden határon túli magyar településen, ahol megfordulhattunk. Az általunk összegyűjtött adományokból kezdték meg Székelyszenterzsébeten a református templom tetőjének felújítását. Első műsoros-fellépők voltunk 1990-ben Szék falujában ugyanúgy, mint az Arad közeli Zimándközben, ahol első ízben volt hivatalos megemlékezés műsorunk révén a Vértanúkra. Az általunk szervezett adománygyűjtő műsoron gyűlt össze a legnagyobb támogatás a gyimesi Hagyományok Háza építéséhez - tette hozzá.

2003-ben a „Felvilágosodástól a megtorlásig” címmel a vértanúk emlékére bemutatott, első tatai október 6. emlékműsor bevétele a legnagyobb magyarországi adomány volt Zala György Szabadságszoborának restaurálására.

- Bármerre mentünk, nyomunkban felerősödött, vagy elkezdődött a magyar nemzeti kultúra ápolása, ahogy a fennállásunk 30 éves jubileumára megjelentetett kiadványunk oldalain leírták ők, a határon túli barátaink.
Emlékek tömege emelkedik a már-már feledésbe merülő események sorából teret követelve, jogot kiáltva a soha nem feledéshez. Szeretetszálak mindenütt, amik nem szakadnak, örökkön élnek akkor is, ha éppen nincs módunk újabbak fonására - emlékezett az igazgató.

A Kenderke táncosai ugyan most nem léptek fel a nemztei összetartozás napjára szervezett, adománygyűjtő gálaműsoron, amelyen a délvidéki Gyöngyszemeink Iskoláskor Előtti Intézménynek gyűjtöttek, de szerettek volna segíteni.

- Nem ismerjük a Magyarkanizsa környékén élő „Gyöngyszemeket”, de tudjuk a kis segítség is sokat ér különösen akkor, ha sokan összefognak. Ezért a Kenderke néptánc művészeti iskola munkatársai összefogtak, és az adományokhoz 100 ezer forintot összegyűjtöttek, melyet a szervezők delegáltjának a műsort megelőző napon átadtak. Köszönet mindazoknak, akik ebben részt vettek - tette hozzá Kun Katalin.

Kallós Zoltán szavait a Kenderke 32 éve szó szerint zárja szívébe, és pedagógusaink ennek szentelve életüket, tanítják - a gyermekeket, fiatalokat, hét éve már a felnőtteket is -, a magyar nép dalaira, táncaira - mondta el a kemma.hu-nak Kun Katalin, a Kenderke Művészeti Iskola igazgatója. kemma.hu -->

Címkék#Tata
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!