Kultúra

2011.07.18. 06:55

Kenderkések Erdélyben

Táncoltak, jótékonykodtak, kirándultak, és nem utolsó sorban nagyon jól érezték magukat a tatai Kenderke növendékei, táncosai, segítői Erdélyben.

Szűr Annamária

A hétfői és keddi esős időt leszámítva ragyogóan telnek a Kenderke erdélyi tanulmányi kirándulásán résztvevők napjai Gyimesközéplokon, a Csíkszeredától mintegy 40 kilométerre található településen.

A Kenderke több csoportja (Tata Táncegyüttes, továbbképzősők, Szarkalábak) mellett néhány kísérő, a néptáncegyesülettel együttműködő vendégek ismerkednek a gyimesi, felcsíki dalokkal, táncokkal, hagyományokkal.

A szombat esti érkezés után a csapat vasárnap reggel a helyi istentiszteleten is részt vett, s jó érzéssel töltött el mindenkit, hogy a pap külön is köszöntötte az "Anyaországból érkezetteket". A mise után kellemes meglepetésben volt része azoknak, akik betértek egy fagyira a helyi kisboltba, ugyanis A Népművészet Mestere címet 2003 óta büszkén viselő Blága Károly "kicsi Kótával" és feleségével futottak össze. A gyimesközéploki hagyományőrző és néptáncos szívesen mesélt életéről, mindennapjairól a kenderkéseknek, akik így igazán feltöltődve vághattak neki az esti tánctanulásnak és táncháznak.

Az esti táncházakban a talpalávalót többek Tímár Viktor és Antal Tibor húzta és dalolta, de a hét közepén segesvári táncosok, sőt, felcsíkiek is csatlakoznak a magyar csapathoz.

Hétfőn az ezeréves határhoz lovasszekerekkel merészkedtek fel a Kenderkések, s hogy mennyire helytálló a merészkedtek szó, igazán akkor jöttek rá, amikor a céltól alig néhány száz méterre mennydörgéssel, sűrű, nagy esőcseppekkel majd jéggel lecsapott a vihar. A kirándulók becsületére legyen mondva, így is felmásztak az ezeréves határnak emléket állító fakereszthez.

Kedd este helyi hagyományőrzők meséltek múltjukról és jelenükről, a jó hangulatú előadást táncház követte - kifulladásig, hogy aztán szerdán újult erővel járják be a vidéket a kirándulók. Az úticélok között szerepelt Csíkszereda és a Szent Anna-tó is.

A hét második részében Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítójának gyimesbükki gyermekmentő házát is felkeresték a Kenderkések, hogy átadják az itthonról magukkal vitt adományokat, ruhaneműket, játékokat.

A hagyományőrzők vasárnap hajnalban értek haza Tatára.

Címkék#Tata

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!