Kultúra

2011.04.30. 09:20

Elkészült a nagy esztergomi mű

Bemutatták a Múltunk határok nélkül – Esztergom és környéke – A kezdetektől az Ister-Granum Eurorégióig című könyvet.

Rafael Balázs

Régen várt, különleges könyvbemutatóra gyűltek az esztergomiak egy kávéházba. Végül annyian lettek, hogy szinte szó szerint lapjával álltak, ültek az érdeklődők. Egy olyan, speciális tankönyv-munkafüzet kombinációval gazdagodott a város, amely igen sok hiányt pótol.

A fel és alcímes, lexikonnyi méretű, közel másfél kilós kiadvány létrejötte több mint különös. Egy esztergomi ügyvéd, neves lokálpatrióta, dr. Etter Ödön Veszprémben, ismerősöknél találkozott egy olyan helytörténeti tankönyvvel, amelyről azt a hírt hozta: érdemes megnézni. Annál is inkább, mert néhány éve már használnak egyet a város általános iskolásai. Ennek folytatását szorgalmazta.

A tankönyv-projekt vezetésére az önkormányzat megnyerte a veszprémi szerzőt, Bőszéné Szatmári-Nagy Anikót. Ő pedig két helybeli történelemtanárral, Gergely Endrével és Peragovics Ferenccel fogott össze, akik már régen dolgoztak egy helyi, népszerűsítő, s nem csak iskolásokat, hanem gyakorlatilag minden érdeklődő felnőttet is kiszolgáló tanulmányköteten. Az volt a céljuk, hogy úgy mutassák be a volt Esztergom vármegye, közelebbről Esztergom és környéke történetét, hogy mindent feltárjanak a kezdetektől. Igen, a római légiók, a Limes korától egészen a vármegye egyfajta „lelki” utódjának, az Ister-Granum Eurorégió létrejöttéig és működéséig.

Többet mutatni

A veszprémi szakember azt hangsúlyozta: nagyon jól tudja, hogy Esztergom egyházi központ, de a célja az volt, hogy ennél többet mutassanak.
– Mindent alakított, meghatározott itt István király működése, majd az egyházmegye ország szervező munkája. De ez sok esetben már túllép ezen, hiszen a reneszánsztól kezdve a török hódoltság, majd a felvilágosodás korának értékei jó értelemben túllépnek ezen a világon. Én elsősorban a szakmai kereteket, az iskolai használhatóság kereteit igyekeztem biztosítani. Mert ezt a munkát úgy szánjuk mindenkinek, hogy elsősorban a középiskolások forgathatják haszonnal.

Peragovics Ferenc a legérzékenyebb terület és kor gazdája:
– Tulajdonképpen nem volt igazán nehéz helyzetünk – 1920-ig. Addig a könyvtárak, levéltárak szinte tálcán kínálták a háttéranyagokat, a szakirodalmat. A gond Trianonnal indul: a túlparti iratanyagokat volt nehéz fellelni, itt szinte légüres térbe kerültünk. De azért csak-csak megoldottuk szaklektoraink szerint.

A Dunánt túl is bemutatják

Múltunk határok nélkül – Esztergom és környéke – A kezdetektől az Ister-Granum Eurorégióig. Fotókkal, térképekkel, tanulói kérdéssorokkal gazdagon megtűzdelt kiadvány: több mint tankönyv. Más, mint egy száraz lexikon. Öröm, Bajnától Szobig, Muzslától Zselizig, hogy épségben megszületett.

A kötetet május másodikán, hétfőn kora este hat órakor a párkányi Thermál szálló konferenciatermében is bemutatják az érdeklődőknek.

Gergely Endre tanár úr a munka sikeréről egy érdekes történetet mesél:
– A könyv anyagának egy jelentős része számítógépes adattárunkban is megtalálható. Nálunk, a Dobó Katalin Gimnáziumban van egy olyan terem, ahol mindenkit önálló gép elé tudok ültetni. Amikor bevittem egy osztályt egy ilyen órára, különleges koncepcióval indultam – és egyszer csak azt látom, hogy a géphez kitűnően értő gyerekek teljesen önállósították magukat. Nálunk sok a vidéki dák, Tarjántól Dorogon át Párkányig. Elkezdték keresni saját szülőföldjüket és örömmel találtak rá olyan adatokra, fejezetekre, szemelvényekre, amelyek mintegy hazavitték őket.  Katartikus élmény volt.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A hiánypótló kiadvány címlapja
[/caption]

A párkányi történelemtanár, Himmler György is örül a kötetnek. Azt persze nem tudja, lesz-e módjuk a használatára a túlparti iskolákban, de ő szívesen adta tudását a kötethez.
– Egy ilyen könyvet nálunk természetesen adaptáltatni kell. De óriási örömmel forgatom már most is, tanárként, itt élőként.

Jó volt látni, hogy a zsúfolt kávéházi bemutatón túloldali civilek, nem csak magyarok, hanem közismert szlovák személyiségek is jelen voltak. Mert a még az előző városvezetés által elindított kezdeményezés majdnem meghiúsult. Tétényi Éva polgármester hangsúlyozta:
– Azon ritka örökségtárgy ez, amelyet örömmel vehettem át elődömtől, s nagyon örülök, hogy itt lehetek. Múlt és jelen közötti kapcsolatot erősít a kiadvány, s bízom benne, hogy diákok, tanárok, civilek és szakemberek egyaránt örömmel forgatják majd.

A kötetet május másodikán, hétfőn kora este hat órakor a párkányi Thermál szálló konferenciatermében is bemutatják az érdeklődőknek.

A hiánypótló kiadvány címlapja -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!