Kultúra

2009.06.20. 10:10

Palacsintahegy is kell az alkotó munkához

Címkék#bajót

Csütörtökön kezdték és szombat estig szinte meg sem állnak a képalkotásban egy művésztelep résztvevői. Öt éve csinálják. A harmincas létszám fele helybéli vagy a környékről érkezik, sokan távolról jönnek. A tábor művészeti vezetője, Simon M. Veronika. Egy délelőttre közéjük ültünk.

Rafael Balázs

A Millennium Kht. szépséges épületében vagyunk; fenn és lenn, szobában, műteremben, kertben és a ház előtt: festők. Kicsik és nyugdíjasok, művészpalánták és már-már mesterek. A bajóti festészeti alkotótábor ideális körülmények között, egy szépséges völgyben lévő, barátságos község büszkeségeként működik.

A székesfehérvári illetőségű táborvezető és agilis, sokoldalú férje jó néhány éve népszerűsíti különleges oktatói technikáját: egy reggeli, lelki, szellemi felkészüléssel indítják útjára mindenkiben a fantáziát, s szakavatott kézzel, korrepetitorok segítségével tanítják a festői örömszerzést maguk elé célul tűző táborlakókat.

Azt gondolná az ember, kemény forintokért. Szó sincs róla: egy egyszerű, kétezer forintos regisztrációs költségen túl mindent a Millenniumi ház pályázati eszközei biztosítanak. A művész és társa pedig járja az országot, viszi tudását: Őcsény, Székesfehérvár, Tát, Párkány-Nána a közelmúlt és a közeljövő helyszínei. Legközelebb Táton, július 23-án nyílik a Festőtanoda.

A távolabb lakók többsége az iskolában alszik, egyszerű körülmények között. Sokan késő este hazamennek, s már kora reggel itt vannak: mert jó itt lenni. Mind a ház vezetője, Malagurszkiné Szabó Éva, mind a Munkácsy-érem díjas táborvezető örömmel vár bárkit a táborba. Amelyet befogadott a település is; volt, hogy palacsintahegyekkel lepték meg falubeli asszonyok az itt lakókat, ottjártunkkor pedig éppen a táti nemzeti vágtás Németh Gábor érkezett meg lovaival, hogy egy kis más jellegű szórakozásban részesítse a táborlakókat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!