Kultúra

2009.05.31. 14:20

Balassa Bálintra emlékeztek a diákok

Az esztergomi Balassa Bálint Gazdasági Szakközépiskola és Szakiskola a 2004/2005-ös tanévben rendezte meg először névadójáról, Balassa Bálintról elnevezett vers- és prózamondó versenyt hagyományteremtő célzattal. Ennek megfelelően a versenyt azóta minden évben megtartják, egyre növekvő diáklétszámmal.

kemma.hu

Az idei esztendőben – a házigazda iskolát is ideszámítva - 9 középiskola nevezett be a megméretésre, összesen 22 tanulóval.
A versenyen résztvevő diákoknak egy Balassa-verset, valamint egy szabadon választott magyar író vagy költő művét kellett előadniuk.
A tanulókat országosan elismert személyiségekből álló szakmai zsűri értékelte: Tóth Sándor József Attila-díjas író, költő, újságíró; Bács Ferenc Érdemes művész, Jászai Mari-díjas színművész; Várady Eszter írónő, az esztergomi Helischer könyvtár igazgatója.
A rendezvény díszvendége Dr. Prokopp Mária művészettörténész, egyetemi tanár, a Balassa Bálint Társaság elnöke volt.

A verseny hangulatát különösképpen emelte, hogy egyidőben az iskola galériájában voltak láthatóak Marc Chagall színes litográfiái is.
A versenyt Meszes Balázs, a házigazda iskola igazgatója nyitotta meg, aki köszöntötte a résztvevőket, valamint bemutatta a zsűri tagjait. Beszédét egy alkalomhoz illő Balassa illetve Chagall-idézettel zárta.Majd átadta a szót Tóth Sándornak, a zsűri elnökének, aki újfent köszöntötte a versenyzőket, felkészítő tanáraikat és a megjelent vendégeket.Kiemelte az olvasás, az irodalom és a könyvszeretet értékteremtő és értékközvetítő szerepét. Valamint rámutatott arra, hogy a szókincs, olvasás és belső műveltség nélkül a személyiség sosem válik teljessé.

Ezt követte a verseny első része, a Balassa-versek előadása. A kávészünet után a diákok a szabadon választott művet adták elő.

Eredmények: 1. Watzek Luca (Árpád-házi Szent Erzsébet Középiskola), 2. Müller Mátyás (Szent István Gimnázium), 3.
Szabó Viktória (Dobó Katalin Gimnázium), Danka Miklós (Temesvári Pelbárt Ferences Gimnáium). Különdíj: Dudok Dávid (Szent István Gimnázium).

Címkék#Esztergom

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!