Kultúra

2008.05.31. 20:23

Dallal és tánccal őrzik a hagyományaikat

Az idén mintegy nyolcszáz táncos vett részt a Komárom-Esztergom megyei Nemzetiségi Együttesek Találkozóját, mely sorrendben a tizenhetedik volt, de már három évtizede járnak össze a hagyományőrzők, hiszen a fesztivált csak minden második évben rendezik meg.

Szűr Annamária

[caption id="" align="alignleft" width="330"] A különböző népviseletekbe bújt hagyományőrzők örültek a viszontlátásának (Fotó: Sz. A.)
[/caption]Lelkesen tapsoltak a vértesszőlősi dalkör tagjai, amikor találkoztunk velük a művelődési központ mögött felállított sörsátorban. Muk Istvánné és Sóki Józsefné lelkesen mesélte, hogy dalostársaikkal az idén már másodjára utaztak el a bányásvárosba.

– Régen táncoltunk is ám, de hát már én is a hetvenötben vagyok – büszkélkedik Muk Istvánné, majd sorolja, hogy hány arany minősítése is van a szőlősieknek. Három, egészen pontosan, de egy ezüsttel is büszkélkedhetnek.
Sóki Józsefné annak örül a legjobban, hogy gyerekek is vannak a közönség, a fellépők soraiban, arról már nem is beszélve, hogy nem csak szlovák-, hanem németajkúak is eljöttek a találkozóra.

Gálné Kara Valéria a kesztölci Pávakört kísérte el Oroszlányba. A szlovák önkormányzat elnöke szerint a találkozón sok ismerőssel lehet összefutni. A bálra sajnos nem maradtak a tagok, hiszen már idősek a Pávakör tagjai.

– Mi nem panaszkodhatunk, van utánpótlás. Újraszerveződött a színjátszó körünk, évente egy szlovák darabot fognak előadni, és gyerek tánccsoportunk is van. Vasárnap már a piliszentkereszti püspöki szentmisén veszünk részt – magyarázza Gálné Kara Valéria, aki szerint azért fontos, hogy a fiatalok is megismerkedjenek gyökereikkel, mert nyitottabbak lesznek minden emberi kapcsolat iránt, és saját magukat is másként látják majd, ha tudják, nagy-, és dédszüleik hogyan éltek.

Nyitrai Beatrix és Beneda Barna épp ezért látogatott ki két kisgyermekkel a nemzetiségi találkozóra. Az édesanya elmondta, mindkét gyermeke néptáncol, mert fontosnak tartja, hogy ismerjék a hagyományokat. Úgy véli, amilyen nyitott a szülő, olyan nyitott lesz gyermeke is a nemzetiségi kultúra iránt.


Felsorolni is nehéz, hány együttes lépett színpadra szombat 10 és 18 óra között: sokan már a reggel kilenc órakor kezdődő felvonuláson is részt vettek, de szinte a megye minden pontjáról érkeztek csoportok a bányászvárosba. Összesen negyven csoport mintegy nyolcszáz táncos és énekes mutatta be nemzetiségének kultúráját, hogy a délután hat órakor kezdődő bálon a Freunde Kapelle zenéjére mulasson tovább.

További részletek a 24 Óra hétfői számában!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!