vigyázat

2018.08.10. 20:51

Figyeljünk oda, hogy ki tisztítja ki a kéményünket!

Nyáron másra sem tud gondolni az ember, csak a tikkasztó hőségre, azonban érdemes már ezekben a meleg hónapokban elkezdeni intézni a megelőzéshez szükséges ügyeket, mint például a kémények ellenőrzését.

Sz. K.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Komárom-Esztergom megye egész területén a katasztrófavédelem kéményseprőipar foglalkozik ezzel, immár két és fél éve. Sajnos a közelmúltban azonban olyan bejelentés érkezett a központi ügyfélszolgálatra, hogy valaki, visszaélve az emberek jóhiszeműségével, magát a katasztrófavédelem kéményseprőinek kiadva pénzt kér a kéményseprésért, ezzel károsítva meg az állampolgárokat.

Fontos tudni, hogy a katasztrófavédelem minden kéményseprője arcképes igazolvánnyal rendelkezik, egységes munkaruhát visel és a munkavégzéshez biztosított autójuk is jól megkülönböztethető, a katasztrófavédelem felirattal vannak ellátva. A katasztrófavédelem arra kéri a lakosokat, hogy a kiérkező szakembertől minden esetben kérjék el az igazolványt.

A tényleges kéményseprők ugyanis nem kérnek, és nem is vesznek át készpénzt az ügyféltől, erre nincs jogosultságuk. Természetesen végeznek díjköteles munkát is, azonban ezeket előre, írásban kell megrendelni és a munka elvégzése után, számla ellenében, átutalással lehet csak fizetni.

A társasházak lakóinak sem kell fizetniük a vizsgálatért. Szintén ingyenes a szolgáltatás a családi házban élők számára, de szükség van időpontfoglalásra, amely által a tulajdonos azt is eldöntheti mikor szeretné kéményét kitisztítattni. A szolgáltatást a gazdálkodó szervezeteknek kötelező megrendelni egy kéményseprő cégtől – szilárd tüzelőanyaggal való fűtés esetén évente, gázfűtést használóknak kétévente, a munkáért pedig díjat kell fizetniük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában