tradicionális ízek

2019.10.01. 07:00

Sztrapacskát is kóstolhattak a tatabányaiak

Színpadi fellépők, játszóházak, kvízjáték mellett ezúttal egy kis sztrapacska-kóstoltatás is színesítette az eseményt.

Sugár Gabi

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

Sokan érkeztek, hogy a jellegzetesen szlovák ételből többfélét is megkóstoljanak. S bár az idén erre még nem volt lehetőség, a hatalmas mennyiségű sztrapacskából mindenki annyiszor kérhetett, ahányszor csak akart. Miközben fogyott a galuska, a rendezvény házigazdája, Ludányi Tamás, a Bánhidai Baráti Kör elnöke szólította színpadra a csoportokat.

A Szent Erzsébet, a Jókai óvoda apróságai után a Vidámságok Háza, majd a Jókai iskola diákjai következtek. Az idén harminc­éves Show Formációs Táncegyüttes tagjai kiváló hangulatot varázsoltak, miközben az együttes vezetője, Boros Ilona mesélt az együttesről, fellépéseikről, eredményeikről.

A fiatal tehetség, Dohm, azaz Molnár Dominik is bemutatkozott egy saját szerzeményével, majd a Dallam Hangja fiatal győztesei kápráztatták el a közönséget, s őket a Bánhidai Szlovák Nyugdíjas Kör műsora követte. Sokan vettek részt a Ki tud többet Bánhidáról? kvízjátékban, amelynek kérdéseit ezúttal is Rákász Mihály pedagógus állította össze.

Schmidt Csaba polgármester köszöntőjében kiemelte: nagy öröm, hogy a Bánhidai Baráti Kör Ablonczi Dánielné képviselővel az élen sokadik alkalommal rendezte meg a fesztivált, amelyet az idén tovább bővítettek egy szlovák hagyományos étel népszerűsítésével. Ez újabb lendületet adhat a programnak, s ezen keresztül a városrésznek ahhoz, hogy hagyományaikat még inkább megőrizzék, továbbadják.

Külön megköszönte Ablonczy Dánielné leköszönő önkormányzati képviselő munkáját. Kiemelte: Kati néni hosszú ideje szolgálja a bánhidaiakat, s minden egyes fejlesztésért, ide jutott forintért megküzdött –, majd virággal, ajándékkal hálálta meg a munkáját. Ablonczy Dánielné megköszönte, s azt kívánta, hogy egymással összefogva építsék tovább Bánhidát.

A 73 éves leköszönő képviselő később kérdésünkre még hozzátette: eljött azaz idő, amikor megérett arra, hogy ő lépjen ki, és ne kiessen valahonnan. Úgy érzi, hogy az a csapat, akikkel együtt dolgozik át tudja venni a stafétát. Persze, a háttérben ott lesz csatornaként, vagy hídként, s szükség esetén segíti őket. Arra a legbüszkébb – fogalmazott –, hogy megtanulta az embereket olyannak elfogadni, amilyenek.

A köszöntés után a Dallam Fúvószenekar remek hangulatot varázsolt a térre, majd a Group’n’Swing műsora és tűzzsonglőrök zárták a Bánhidai Bizsergetőt.

Ízletes, hagyományos szlovák étel

A sztrapacska hagyományos szlovák étel. Galuska tésztát kell hozzá készíteni, de úgy, hogy hozzávetőlegesen fele részben reszelt krumplit adunk a liszthez és tojáshoz. Figyelni kell, mennyi víz kerül bele, mert a krumpli is sokat enged magából.

Galuskaszaggatóval kiszaggatjuk, majd kifőzzük. Jó érett szalonnát veszünk hozzá, amely „dobja magából a zsírt”, és abba beletesszük, megpirítjuk, majd túróval összekeverjük. Tálalásnál tejfölt öntünk a tetejére. Lehet készíteni káposztával, virslivel is az ételt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában