nedű

2018.08.02. 08:02

Szöllősiék bora a top háromban

Siófokon aranyérmes lett a neszmélyi borászat sauvi-gnon blanc-ja, és beválasztották az ország három legjobb fehérbora közé is.

Petrik J.

A Szöllősi-birtokon is folyik a munka

Fotó: Hagymási Bence/24 Óra

2009-ben az Év pincészetének választották a neszmélyi Szöllősi pincészetet. 2015-ben az Év Bortermelője címet nyerte el, az azóta már elhunyt Szöllősi Mihály. De az apai örökséget, lánya, Ágnes nemcsak ápolja, de igyekszik tovább is vinni. Ennek eredménye, hogy az idei országos borversenyen, Siófokon aranyérmes lett a borászat sauvi-gnon blanc-ja, és beválasztották az ország három legjobb fehérbora közé is.

Szöllősi Ágnes azt is elárulta, hogy ez a boruk az idén gyakorlatilag mindent vitt. Díjat nyert többek között a párizsi Vinalies Internationales borversenyen. Aztán Londonban, a Decanter Fine Wine Encounter 2018 elnevezésű borviadalon, majd a berlini Mundus Vinin, ahol 6770 mintát ízlelt meg a szakavatott zsűri.

Amikor az idei szüretről kérdeztük, a cégvezető asszony elmondta, hogy a jövő hét elején az Irsai Oliverrel kezdenek a Látóhegyi, mintegy hat és fél hektáros birtokon. Szöllősi Ágnes szerint az idei évjárat is kiemelkedő lehet. A szüret előtt azonban, nyolc nedűvel részt vesznek az immáron hagyományos, IV. tatai bor és halünnepen, ahol a bajnok sauvignon blanc-t is megkóstolhatják az eseményre kilátogatók.

Ezt követően a győri bornapokon találkozhatunk a Szöllősi pincészet kiváló, prémium boraival, majd szeptember elején, ismét nyolc fajta hegylevével jelennek meg a Budai várban tartandó nagy borfesztiválon is. Azaz gazdag, és a szüret miatt meglehetősen fárasztó időszak vár a neszmélyi borászatra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában