vízszennyezés

2019.05.25. 12:47

Hamarosan jöhet a sársör, ha továbbra is így szennyezzük vizeinket

A Tatabányai Rotary Club Víz az élet címmel rendezett konferenciát középiskolás fiatalok számára csütörtökön az Edutus Egyetemen.

Benke K.

A Tatabányai Rotary Club Víz az élet címmel rendezett konferenciát középiskolás fiatalok számára csütörtökön az Edutus Egyetemen.

Forrás: 24 Óra

Fotó: Hagymási Bence

A víz volt a központi témája annak a konferenciának, amit középiskolás fiataloknak rendeztek csütörtökön az Edutus Egyetemen. A rendezvényt a Tatabányai Rotary Club elnöke, Németh Ildikó nyitotta meg, aki elmondta, hogy szervezetük a kezdetek óta nagyon fontosnak tartja a fiatal tehetségek támogatását, nemrég pedig a környezetvédelem is kiemelkedő szerepet kapott programjaikban.

A konferencia célja a víz fontosságának hangsúlyozása és a vízzel kapcsolatos problémák felvázolása volt, ahol a fiatalok is megcsillogtathatták tudásukat és előállhatnak ötleteikkel. Az eseményen a három diákelőadás mellett felszólalt az ÉDV Zrt. szolgáltatás-környezetvédelemi főmunkatársa, Fail Boglárka, akitől betekintést nyerhettünk többek között a vízellátás és a szennyvízelvezetés folyamatába, vízbázis-védelembe és a vízbiztonságba. Megemlítette: szerencsés térség vagyunk, hiszen az ivóvíz-ellátottság mértéke kiemelkedő nálunk, amelynek nagy részét a karsztvíz teszi ki.

A Tatabányai Rotary Club Víz az élet címmel rendezett konferenciát középiskolás fiatalok számára csütörtökön az Edutus Egyetemen. (Fotó: Hagymási Bence / 24 Óra)

Azonban „szerencse” ide vagy oda, vizeinket rengeteg veszély fenyegeti – tudtuk meg Samu Andreától, a WWF Magyarország Duna Programjának projektvezetőjétől. Elmondta: még bő 10 évünk van a szén-dioxid kibocsátás csökkentésére, addig a pillanatig, amíg még visszafordítható drasztikusabb emberi beavatkozás nélkül a káros folyamat.

– Az óceánok fontos szerepet játszanak ebben, hiszen a legnagyobb szénelnyelők, de az édesvízi ökoszisztémák is kiemelt helyet töltenek be a folyamatban. Hatalmas probléma az árvízvédelmi infrastruktúra fejlesztése éppúgy, mint a felelőtlen műtrágyázás vagy a rovarvédőszerek túlzott használata. – Ha a jelenlegi léptékben szennyezzük vizeinket, akkor hamarosan sársört ihatunk, mert a víz a sörgyártásra sem lesz alkalmas – tette hozzá Samu Andrea.

Az Envirotis Zrt. képviseletében jelen volt még Csaba Attila, stratégiai tanácsadó, aki a tatai Öreg-tóról tartott gondolatébresztő előadást azáltal, hogy bemutatta a tavon és a tó környezetében végzett szabadidős- és sporttevékenységeket, rámutatva ezzel arra, hogy sokunk érdeke a tatai tó megfelelő állapota.

A fiatalok „A környezetvédelem kihívásai és megoldási javaslatok” témában tartottak előadást, ahol Gábor Ákostól, a Bárdos László Gimnázium tanulójától a tatai Öreg-tó madártani értékeibe nyerhettünk betekintést. Az informatív előadáson többek között olyan érdekességeket tudhattuk meg, hogy a vadludak energiamegtakarítás céljából repülnek V alakzatban, és hogy a vetési lúd egy életre választ párt magának. Hideg Miklós, szintén bárdosos diák a tatabányai vízminőség-vizsgálat során tapasztaltakról beszélt, míg a Hamvas Gimnázium tanulói, Horváth Krisztina és Eredi Sára a nádasaink szerepét mutatták be az állóvizekben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában