fejlesztés

2017.07.19. 20:08

Saját kezébe veszi Tatabánya a helyi tömegközlekedést

5,6 milliárd forintért összesen 41 új autóbuszt szerez be Tatabánya, így 2018 januártól már új buszokkal közlekedhetnek a megyeszékhely lakói.

Veizer Tamás

Schmidt Csaba és Csepreghy Nándor kézfogása

Fotó: Hagymási Bence

Újabb lépéssel közelebb került Tatabánya ahhoz, hogy modern, környezetkímélő és még inkább utasbarát szolgáltatást tudjon nyújtani az itt élők és a településre érkezők számára a megújuló tömegközlekedéssel. Schmidt Csaba polgármester bevezetőjében kiemelte, hogy a közgyűlés 2015-ben döntött arról, hogy saját kezébe veszi a helyi közösségi közlekedést. Tavaly márciusban a kormány és az önkormányzat is megkötötte az erről szóló megállapodást. Eszerint a város 5,6 milliárd forintból 41 új autóbuszt szerez be, elvégzi a szükséges fejlesztéseket, az igényeknek jobban megfelelő menetrendet alakít ki és 2018 januárjától már új buszokkal közlekedhetnek a tatabányaiak.

Csepreghy Nándor miniszterhelyettes kiemelte, hogy a Modern Városok Programban – szakítva a korábbi Budapest központú koncepcióval – a 23 megyei jogú város 3800 milliárd forintnyi fejlesztési forráshoz jut, így a vidéki városok önálló gazdaságfejlesztési központokként is értelmezhetők lesznek. Mint mondta: fontos, hogy a helyi gazdasági szereplőket is bevonják a fejlesztésekbe.

Bencsik János hangsúlyozta: Tatabánya közlekedését a sajátos földrajzi elhelyezkedése alapvetően befolyásolja. A megyeszékhely mintegy tíz kilométer hosszan és viszonylag keskeny, három kilométeres szélességben terül el, s az egyes városrészek még mindig elkülönülnek. A közösségi közlekedés szervezése szempontjából fontos az ipari park elérhetővé tétele, az elavult eszközpark lecserélése. Az országgyűlési képviselő szerint a közösségi közlekedés megújítása révén többen választják majd a tömegközlekedést, ami csökkentheti a forgalmi terheléseket.

Kupi Gábor, a T-Busz Kft. vezetője elmondta: a város 41 új, Euro 6-os, alacsonypadlós autóbuszt szerez be. Januártól 14 csuklós, 23 szóló és 4 elektromos autóbusz közlekedik majd a városban. Modern utastájékoztató rendszert alakítanak ki, korszerűsítik a megállóhelyeket és új automatáknál lehet majd bérleteket vásárolni: az Omega Parknál, a buszpályaudvaron és a tervek szerint a kórháznál. A projektben nagy hangsúlyt kap az új menetrend is, melyet a tatabányaiak kéréseinek és javaslatainak figyelembe vételével állítanak össze.

További részletek a csütörtöki 24 Órában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában