extrém

2018.10.16. 07:02

Rekord alacsony a Duna: az iszap fogságába estek a kishajók Neszmélynél

Komáromtól Esztergomig régen nem látott alacsony vízállást mérnek a Dunán. A szakemberek véleménye szerint pedig ez még nem is a „mélypont”, hiszen az elkövetkező napokban legalább húsz-harminc centis további apadás várható.

Kemma.hu

Fotó: Zantleitner Ingrid/24 Óra

Rekord alacsony a Duna vízszintje: kedd reggel, hat órakor Esztergomnál is megdőlt a rekord, ahol a korábban valaha mért legalacsonyabb vízszint alatt tíz centiméterrel hullámzott a folyam. A folyó várhatóan egy-két napon belül a fővárosnál is új negatív rekordot állíthat be. Komáromnál kedd hajnalban a vízmérce nulla pontjához képest -2 centiméternél állt a vízszint.

A Duna bizonyos szakaszain már hajózási tilalmat rendeltek el. Gyakorlatilag a folyó mellékágainak pedig megszűnt a vízpótlása. Ez a jelenség leginkább a Neszmély és Süttő közötti kemping kikötőjében érhető tetten, ahol a kisebb ladikoktól a luxusmotorcsónakokig az iszapban vesztegeltek a vízíjárművek. Goth Tamás, a létesítmény karbantartója megerősítette, aki itt rekedt a kikötőben, az csak abban bízhat, hogy előbb-utóbb emelkedni kezd a Duna vízszintje. Különben innen nem mozdul...

– Tősgyökeres neszmélyi vagyok, de ilyen alacsony vízállást itt még nem láttam – mondta Boros Attila gondnok. – A híreket hallgatva javulás sem várható, mert a vízszint további csökkenését prognosztizálják.

Ezt erősítette meg az Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság is, mivel az előrejelzések szerint jelentősebb csapadék nem várható a Duna vízgyűjtő területén.

Ha Komáromban alacsony a vízállás, akkor Dunaalmáson még inkább. Augusztusban a rendkívül alacsony vízszintre emlékeztetve egy dátummal vésett vörös mészkövet helyeztek el a visszahúzódott folyó partjára. Most ez az emlékkő legalább két méterrel beljebb is lehetne, akkor sem lepné el a Duna.

– Ez valószínűleg minden idők egyik legalacsonyabb vízállása – erősítette meg Ollé Árpád, a település polgármestere.

Ezt támasztotta alá a kikötő melletti szintjelző, amely nem ért bele a folyó vízébe.

Ollé Árpád a dunaalmási emlékkővel, amit az augusztusi alacsony vízszinthez igazítva helyeztek el Dunaalmáson (Fotó: Zantleitner Ingrid/24 Óra)

A rekordalacsony vízállás következtében a Duna esztergomi szakaszán ismét megjelentek a kilométereken keresztül elnyúló zátonyok. A Kis-Dunán azonban még különlegesebb látvány fogadja a járókelőket. A Szent Erzsébet híd mellett szinte teljesen kiszáradt a folyó.

Az alacsony víz, ahogy arról beszámoltunk, régészeti leleteket is a felszínre hoz. A vízügyi igazgatóság esztergomi gátőre, Dávid Balázs például egy 13–14. századból való nyílhegyet és Szent István ezüstdénárját találta meg a Helemba-szigeten.

A leletek mellett azonban veszélyesebb dolgokat is találhatunk a Dunában. A második világháborús harcok miatt számos, gránátot, robbanótestet is rejthet még a Duna medre. Ilyen esetben a lehető leggyorsabban értesíteni kell a hatóságokat: a 112-es segélyhívószám tárcsázása után pontosan meg kell határozni a robbanótest helyét, illetve azt is, hogy a közelben található-e esetleges veszélyforrás. A legfontosabb, hogy a talált szerkezetet ne próbáljuk meg saját kezűleg hatástalanítani vagy szétszerelni. A tűzszerészek kiérkezéséig viszont biztosítsuk kell a helyszínt!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában