jótékonyság

2017.09.19. 14:03

Lehet, hogy ön is jattolt már az ország legjószívűbb benzinkutasának

Sokan a tankolást vagy a szélvédőmosást köszönik meg a benzinkutasoknak, a tatabányai Jeszenszky Tibornak viszont más okból hálálkodnak sokan – évek óta adományokat gyűjt a rászorulóknak.

Barcs Bence

A Bázis – innen mennek tovább az adományok a rászorulóknak

Fotó: Helm Valentin

Tibor már évek óta szervez gyűjtést minden karácsonykor a rászoruló családok számára. Idén azonban nem várta meg az ünnepeket, már a nyáron elkezdte kiosztani az összegyűlt adományokat.

– Úgy vettem észre, karácsonykor jobban szeretnek adni az emberek. Pedig nyáron ugyanúgy baj van – mondja Tibor. – Mindig szükség van például tartós élelmiszerekre, ruhákra, játékokra. Nyár végén, az iskolaszezon közeledtével rengeteg írószert is eljuttattam a rászorulóknak.

Adni és kapni

– Többnyire ajánlások útján jutok el a rászorulókhoz. Természetesen igyekszem előzetesen leinformálni őket, nehogy egy adok-veszek csoportban lássam viszont az odavitt holmikat. A múltkor például egy dadus ismerősöm említett egy rossz helyzetben lévő családot. Elkértem a címüket, felkerestem őket, és vittem ruhákat, tartós élelmiszert, amit csak tudtam. Tűzifát is szereztem nekik, az is felajánlás volt.

A Bázis – innen mennek tovább az adományok a rászorulóknak
Fotós: Helm Valentin

Az ő történetük a legjobb példa arra, hogy miért is érdemes ezt csinálni.

– Ez olyan, mint egy függőség: ha egyszer látsz egy kisgyereket, aki egy darab csokinak is tud örülni, utána újra és újra érezni akarod ezt az érzést – mondja, és közben épp úgy csillog a szeme, ahogy az említett gyereké csilloghatott.

Egy hóviharral kezdődött

Tibor számára a 2013 tavaszi nagy havazás volt a fordulópont, amikor eldöntötte, nem a meleg szobában, forró teát kortyolva várja ki a vihar végét, hanem kiment a Környe felé vezető útra, hogy segítsen megtisztítani.

Akkor látta meg, mekkora ereje is van a szervezettségnek. Másfél óra alatt összegyűjtött 30 embert, és indultak is lapátolni.

„Tudatosult bennem, hogy a jó ügy érdekében mindig segítenek az emberek, csak kicsit mozgatni kell őket”

– vallja.

És mindent meg is tesz a mozgatásért. Sőt, úgy látja, kezdi túlnőni magát a kezdeményezése.

Jeszenszky Tibor (az első sorban balról a második) és a „Hóhányók”. A kép 2013. március 14-én készült. 
Forrás: 24 Óra

– Rengeteg adományt kapok folyamatosan. A legnépszerűbb közösségi oldalon bárki megtalálhat, ha szeretne segíteni. Nagyon rég nem látott ismerősök is felkeresnek, hogy az elajándékozandó ruháik, játékaik jó helyre kerüljenek. Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy bárki bármikor kerülhet bajba: elég egy trauma, egy rossz válás... Fontos, hogy segítsünk, akinek lehet, mert a karma úgyis visszaüt, ha nem így gondolkozunk.

Nagyobb tervei vannak

Tibor tevékenysége kapcsán a TUnderground Club egyik vezéralakjával, Esztergályos Zsolttal is szokott konzultálni, hogy megvitassák az elkerülendő buktatókat – tőle rengeteg tanácsot kapott már. És bár egyelőre nem tervez tovább a megyehatárnál, nagyobb tervei vannak.

– Ez az ország egyik legjobban kereső régiója, és mégis jártam már olyan helyeken, amelyekről nem is gondoltam, hogy léteznek. És ha itt ennyi baj van, máshol mennyi lehet... Szeretném idővel az egész országra kiterjeszteni a tevékenységemet.

Címkék#Tatabánya

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában