ünnep

2019.03.15. 15:30

Pro Urbe-díjjal ismerték el mindazt, amit Esztergomért tett Dr. Felföldi Éva

Pro Urbe-díjat kapott Dr. Felföldi Éva nyugalmazott belgyógyász főorvos kapott Pro Urbe Esztergom kitüntetést a március 15-ei ünnepségen.

P. O. Z.

Pro Urbe-díjat kapott Dr. Felföldi Éva nyugalmazott belgyógyász főorvos kapott Pro Urbe Esztergom kitüntetést a március 15-ei ünnepségen.

Forrás: 24 Óra

Fotó: Pöltl Oxi Zoltán

Az önkormányzat által adományozott díjat az esztergomi polgárok érdekében évtizedeken át nagyfokú átéléssel és alapossággal végzett orvosi munkája, valamint kiemelkedő és áldozatkész szociális segítő tevékenysége elismeréseként adták át a doktornőnek.

A Bottyán-iskolában rendezett ünnepségen Bánhidy László alpolgármester mondott beszédet, melynek központi gondolata volt, hogy az 1848. március 15-én kirobbant magyar forradalom, majd a későbbi szabadságharc azért volt különleges, mert a jobbágyság, a polgárság és a nemesség együtt harcolt, s a nemzet érdekét szem előtt tartva félretette az önös és egyéni érdekeket.

A program második felében csatlakoztak az ünneplő közönséghez a lovas huszárok, akikkel – a hagyományok alapján – együtt vonultak az esztergomiak a szentgyörgymezői honvéd temetőbe. Itt ökumenikus istentiszteleten hajtottak fejet a 171. évvel ezelőtt indult szabadságharc hősei és áldozatai emléke előtt.

A Pro Urbe-díjas Dr. Felföldi Éva az ünnepségen (Fotó: Pöltl Oxi Zoltán / 24 Óra)

Ahogy Dr. Felföldi Éva 2010-es Szent Adalbert-díja kapcsán felidéztük, a belgyógyász, diabetológus szakorvos az Esztergomi Vaszary Kolos Kórház nyugalmazott főorvosa Budapesten született 1943-ban. Érettségi után a Dorogi Kórházban betanított ápolóként dolgozott. 1969-ben a Budapesti Orvostudományi Egyetemet „Summa cum laude” minősítéssel diplomázott. Orvosi munkáját az esztergomi kórház belgyógyászati osztályán kezdte, innen ment 40 év munka után nyugdíjba. Munkáját nagyfokú átélés, alaposság, a betegek megkülönböztetés nélküli kezelése, ápolása jellemezte. Megrendítette, ha egy-egy súlyos beteg távozott az élők sorából.

Bevezette az osztályon, hogy az elhunyt ágya mellett gyertyát gyújtsanak. Esetenként együtt imádkozott a haldoklóval. Nyugdíjba vonulása óta fáradtságot nem kímélve végzi a cukorbetegek gondozását, sokszor a hivatalos rendelési időn túl is. 2002-ben megszervezte az Esztergom-Belvárosi Plébánia támogatásával a kórházi beteglátogató csoportot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában