autómentes nap

2018.09.25. 13:49

Óvodások és kisiskolások mutattak jó példát

A megye több városában tartottak autómentes napot a múlt héten. Tatán és Esztergomban a kicsik különféle járművekkel vonultak fel, míg Kisbéren a legszerencsésebb osztály húszezer forintot is nyert.

Palásti Péter

Esztergomban is felsorakoztak a szelíd motorosok és biciklisek az autómentes nap alkalmából

Egy dolog biztos, hogy az Európai Mobilitási Hét programjában szereplő Autómentes nap rendezvényeire az óvodások és az iskolások gyalogosan érkeztek a tatai Váralja úthoz. Minden esetre a művelődési ház és a tőszomszédságában lévő klinika közötti, forgalomtól lezárt területen óriási volt a forgalom.

Tatán szép számú apró motoros , rolleres és kisautós gyűlt össze az autómentes napon

Először a Fazekas utcai óvodásokba „ütköztünk”, akik rollerekkel, triciklikkel, lábhajtású traktorokkal rótták az akadálypályán a köröket. Mi tagadás, a nagy nyüzsgésben azért elő-előfordult egy-két karambol. Szerencsére, mentőt most nem kellett hívni. Ám ezek a járművek izomerővel működtek, és a környezetet is kímélték.

Kisbéren is azért rendezték meg az autómentesebb napot pénteken, hogy felhívják a helyben élők figyelmét a mobilitás és az egészség kapcsolatára, a testmozgás hiányának kedvezőtlen hatásaira. Ennek érdekében előtérbe helyezték a kerékpározást, a gyaloglást és a tömegközlekedési eszközök igénybevételét. Már csak azért is, hogy kevesebb gépjármű szennyezze a levegőt, s így alacsonyabb legyen a széndioxid-tartalom.

Egyebek mellett erre is felhívták a figyelmet a Lovarda téren megtartott programsorozaton, ahol nem csak az óvodások és az iskolások vettek részt, hanem több felnőtt is. Tulajdonképpen mindenki nyert, nem csak az az osztályközösség, mely Sinkovicz Zoltán polgármester felajánlásának és a kedvező sorsolásnak köszönhetően húszezer forinttal gyarapodott, amit tanulmányi kirándulásukhoz használhatnak fel.

Esztergomban is felsorakoztak a szelíd motorosok és biciklisek

Esztergomban hatodik éve szervezik meg az Autómentes Világnapot az óvodások és kisiskolások körében. A mostani, szeptember 21-ei alkalom új állomás ebben a hagyományban, mivel ezúttal a kezdeményező Angyalkert óvoda menetéhez csatlakozva több helyi intézmény csoportja együtt ment el az esztergomi főtérig gyalog, kerékpárral vagy rollival. Az évről évre egyre népszerűbb Autómentes Világnapra környezetvédelmi és egészségmegőrző témájú foglalkozásokon készültek fel a gyerekek. A több száz gyermek végül megérkezett a Széchenyi térre, ahol köszöntők után, tovább hangsúlyozva testmozgás fontosságát, a közel négyszáz gyermek együtt tornázott Majercsík Beáta edzővel, illetve az önkormányzat egy-egy sportszelettel és üdítővel ajándékozta meg a megmozduláson résztvevő lurkókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában