beszoktatás

2017.08.13. 16:15

Oviba megy a gyerek? Akkor ezt a 10 tanácsot fogadja meg, hogy ne legyen nagy sírás-rívás!

Az ősz minden gyerek számára fontos időszak, hiszen kinyílnak az intézmények kapui. A tatabányai Benedek Elek Óvoda vezetője, Fátrai Zsuzsanna a beszoktatás kapcsán elmondta, mire figyeljenek az anyukák.

Szénási Szimonetta

Ovikezdés előtt érdemes tájékozódni

Fotó: Puskás Alexa

Csak pár hét van vissza a nyári szünetből, így sok szülő már el is kezdte a készülődést az óvodára. Főként azoknak izgalmas időszak ez, akiknek a gyermeke most kezdi el az ovit. De azoknak is érdemes elolvasniuk Fátrai Zsuzsanna, a tatabányai Benedek Elek Óvoda vezetőjének tanácsait, akiknek a gyermeke járt bölcsődébe, hiszen sok minden változni fog az ő életükben is!

  • A napirend

  • A tapasztalt pedagógus elmondta, hogy a legnagyobb segítség, ha az édesanya már otthon kialakítja az óvodaihoz hasonló napirendet, hogy a kicsinek ne okozzon az elváláson túl plusz nehézséget a merőben új rendszer megszokása. Az óvoda szokásairól a leendő óvónőktől és annak vezetőjétől is lehet tájékozódni.

  • Csak őszintén!

  • A szülőknek is azt kell közvetíteniük, hogy az ovi egy jó dolog, amit ők is várnak. A pozitív hozzáállás mellett az is fontos, hogy hitelesek legyünk. A gyerekek nagyon érzékenyek, átveszik a felnőttek érzéseit.

  • Önállóságra nevelés

  • Az óvodás korú gyerekek ügyesek, értelmesek és talpraesettek. Egy édesanyának sok esetben nehéz szembesülnie azzal, hogy gyermeke már nem kisbaba. Sokat segíthet az elválásban, az óvodai beilleszkedésben, ha otthon is önállóságra szoktatja, apró feladatokkal bízza meg a kicsit.

    Bátran hagyjuk a kisgyereket próbálkozni!
    Forrás: pixabay.com

  • Biztos, hogy kell az a cumi?

  • Nehéz kérdés a cumié, hiszen sok kisgyermek nagyon ragaszkodik hozzá, és a sok változás mellett az anyának nincs szíve még ezt is elvenni tőle. Ezért az óvodavezető azt tanácsolja, hogy még a nyáron próbáljanak meg leszokni a cuclizásról. Ez higiéniai szempontból is fontos. A közösségben amúgy is gyakoriak a betegségek, illetve a beszédfejlődésben is zavart okozhat – figyelmeztet a szakember.

    Már az ovikezdés előtt érdemes elhagyni a cumit
    Forrás: pixabay.com

  • Elengedhetetlen a bizalom

  • A szülő-gyermek közötti bizalom mellett a szülő-pedagógus között is jó kapcsolatnak kell lennie. A szülőknek – az óvodai szabályoktól függően – lehetőségük van pár napot közösen eltölteni gyermekükkel a csoportban. Ez remek alkalom arra, hogy a csoportban dolgozó pedagógusokkal és dajka nénivel is jobban megismerkedjenek. Nekik is könnyebb lesz, ha jó kezekben tudják a gyermeküket.

  • Az ovis jel

  • Ahogy a legtöbb helyen, úgy a Benedek Elek Óvodában is már a nyár elején kiosztják a kicsik között a jeleket. Ez nagy segítség, hiszen az otthoni közös készülődés nemcsak jó móka, de ezzel a gyermek óvodai tájékozódását és ruházata felismerését is nagymértékben megkönnyíti. Varrjuk vagy rajzoljuk fel közösen a jeleket a ruhákra és közben meséljünk a leendő óvodai programokról, vagy saját gyerekkori emlékeinkről. Fessünk minél szebb képet a várható kalandokról!

  • Az első napok izgalmai

  • Ha a pici nem volt bölcsődés, és a szülők meg tudják oldani, érdemes az első napokban már az ebéd után hazavinni. A sok új élmény után biztonságérzetet ad, ha otthon, a saját ágyában pihenheti ki a délelőttöt. Gyerekfüggő, de általánosságban elmondható, hogy pár nap után már az ottalvással sincs gond.

  • Az új közösség

  • Jó, ha a leendő ovis is tudja, hogy kik fognak rá vigyázni az óvodában. Ezért a Benedek Elek oviban már sok éves hagyomány a nyár végi családlátogatás: ha a szülők előzetesen beleegyeznek, az óvónénik egy rövid látogatást tesznek a családnál, játszanak, beszélgetnek a kicsivel, és egy nyakba akasztható jellel is megajándékozzák.

    Ismerkedés az ovival

    A leendő óvódásoknak a Benedek Elek Óvodában január végétől nyolc héten keresztül lehetőségük van arra, hogy betekintést nyerjenek az óvodai élet mindennapjaiba. Ezalatt megismerkedhetnek a csoportban dolgozó felnőttekkel, leendő ovis társaikkal, és megtekinthetik az óvoda épületét. Ha a választott intézményben ez nem szokás, érdeklődjünk, hogy vannak-e nyílt napok, és a játszótéren is érdemes megkérdezni a kortársak szüleit, hogy melyik oviba megy majd a gyerkőc. Könnyen lehet, hogy csoporttársakra bukkanunk.

     

  • Ne legyen könnyes a búcsú!

  • Bár sokszor nehéz az elválás, mégsem ajánlatos hosszan, pláne nem könnyek között búcsúzkodni! Ha a gyerek azt látja, hogy anya vagy apa szíve megszakad, amiért őt ott kell hagyni, az félelmet és bizonytalanságot kelt benne, így nem kell csodálkozni, ha ő is zokogva csimpaszkodik a szülő lábába. Persze ha ez megtörténik, akkor sincs tragédia, a tapasztalt kollégák a gyermek figyelmét könnyen elterelik, az őt körülvevő szeretet pedig hamar megnyugtatja a csöppséget.

  • Az élő mese ereje, fontossága

  • Nem a tematikus könyvek, sokkal inkább a mesélés maga tudja megkönnyíteni ezt az időszakot is, hiszen a tanulságos történetek és a beszédkészség fejlesztése mellett a közösen töltött idő megnyugtatja a kicsit. A mindennapos mesélés a reggeli utáni tevékenységek közben és a pihenés előtt is elengedhetetlen –hangsúlyozza az óvodapedagógus.

    A kedvenc történet

    Fátrai Zsuzsanna anno egy kiscsoportjába kapott egy gyermeket, akit azért hoztak át a szülei a korábbi intézményből, mert nem szerette az ottani közösséget, úgy érezte, nem kedvesek vele, így maga az oviba járás is nyűg volt a számára. Az új csoportba is félve lépett be, de hamar megszerette az új helyet és az óvónéniket. Olyannyira, hogy most, felnőttként is visszajár mint önkéntes, sőt nemcsak a kötelező iskolai szolgálatot tölti a kedves gyerekkori helyszínen, de más programokon is szívesen segédkezik.

    (Borítókép: A Benedek Elek Óvoda 55. évfordulójának gálaműsora. Fotó: Puskás Alexa)

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában