új rendszer

2020.03.09. 07:05

Ösztöndíjat adnak a középfokú szakképzésben

Pedagógusokkal és vállalati vezetőkkel találkozott Tatabányán a helyettes államtitkár, hogy a szakképzés átalakulásáról beszéljenek.

Petrik J.

Megjelent a szakképzési törvény végrehajtási rendelete. Ez, a szakképzési rendszer átalakításának és fejlesztésének fontos állomása, a szeptembertől érvényes változásokat tartalmazza. Erről Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára számolt be a napokban a megyebeli pedagógusoknak és az oktatási intézmények vezetőinek.

Képzési igény

Már korábban felvetődött a két szakképzési centrum gondolata, hogy a tatabányai mellett, érdemes megfontolni egy esztergomi felállítását is. Erre Pölöskei Gáborné úgy reagált, a két térségben valóban más jellegű a képzési igény. Amíg Esztergomban, illetve környékén a turisztikai és vendéglátós képzés iránti nagyobb az érdeklődés, addig a Tatai-medencében az „iparos” iránt. A központ lehetséges kettéválasztása jelenleg az előkészítés stádiumában van.

A tájékoztatónak a Bánki Donát – Péch Antal Szakgimnázium és Szakközépiskola adott otthont, ahol Akács Róbert igazgató, illetve Berczellyné Nagy Marianna, a Tatabányai Szakképzési Centrum (TSZC) vezetője fogadta a helyettes államtitkárt.

Az államtitkár egy új szakképzési centrum lehetőségéről is beszélt (Fotó: Dallos István / 24 Óra)

Pölöskei Gáborné egyebek mellett elmondta, hogy a középfokú szakképzés a szak­oktatásra és a munkaerőpiaci szakmai képzésre tagozódik. Az iskolai szakoktatás keretében 25 ágazatban tanítanak alapozó ismeretet, amire építeni lehet majd az alapszakmaképzését. Az új rendszer szeptember elsejétől felmenő rendszerben vezetik be.

A szakember szólt arról is, hogy a hároméves szakiskolai képzésben résztvevők egy évig havi 15 ezer forint ösztöndíjban részesülnek. A technikusnak készülő fiatalok két éven keresztül 8 ezer forintot vehetnek fel hasonló jogcímen. Az új elképzeléseknek köszönhetőn ezen időszakot követőn már – munkaszerződés alapján – a diákok bért kapnak. Az érettségizők négy tárgyból adnak számot tudásukból, az ötödik pedig maga a technikusi vizsga. A szakma tájékoztatása után – a duális képzés erősítése céljából – vállalati vezetőkkel is találkozott a helyettes államtitkár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában