bevizsgálás

2019.05.19. 07:13

Ólmos víz: a minőséggel nem, de az öreg csövekkel lehet gond

Hazánkban a legtöbb településen kiváló minőségű a víz. Tatabánya e tekintetben kiemelt helyen áll remek minőségű ivóvízével. Az Országos Közegészségügyi Intézet a közelmúltban mégis ingyenes vizsgálatot indított az országban, amely a lakóházakban a csapokból kifolyó ivóvíz ólomtartalmának vizsgálatára irányul.

Sugár Gabi

Forrás: 24 Óra

Fotó: Hagymási Bence

Az Országos Közegészségügyi Intézet, valamint a Komárom-Esztergom megyei Kormányhivatal által kiadott tájékoztatók szerint senkinek sincs oka az aggodalomra, azonban fő az óvatosság. A hazai ivóvíz minősége kiváló.

A felmérések alapján készítette el az Országos Közegészségügyi Intézet Magyarország ólomtérképét, ahol cím alapján mindenki tájékozódhat ingatlana ólomkockázatáról. Az ivóvízben levő ólom kockázatának becslése az épülettömbökben található épületek átlagos kora alapján történt. A térkép ingyenesen letölthető telefonos térkép applikációra is. A programmal kapcsolatban részletek olvashatóak a https://efop180.antsz.hu weboldalon.Azonban a régi épületek ólomcsövein átfolyó kiváló minőségű csapvízbe néhol nemcsak ásványi anyagok, hanem szennyezőanyagok is kerülhetnek. Ilyen lehet az ólom, amely a csövekből oldódik ki. Ha ebből a nehézfémből túl sok kerül a szervezetbe, az akár káros is lehet. A közleményekből kiderül: többnyire a régi házakban találhatóak még ilyen csővezetékek, s ezek megfelelő állapotáért az ott lakóknak szükséges gondoskodniuk, hiszen a vízóra utáni vezeték már a házi ivóvízhálózat része.

Vízminőségmérési program indul

Az ólomtartalmú csapvíznek nincs különös íze vagy szaga, így például fémes íz megjelenése nem utal az ivóvízben lévő ólom jelenlétére, sem annak mennyiségére. Az egészségkárosító anyag jelenléte biztosan csak vízvizsgálattal határozható meg.

A Váltson ólommentesre! elnevezésű lakossági kampányra az [email protected] e-mail-címen lehet jelentkezni. A programban most országosan ezer minta díjmentes bevizsgálására van lehetőség. Mintavételi csomagot küldenek a jelentkezőknek adatlappal, és egy mintavételi tájékoztatóval. Az eredményekről tájékoztatást e-mailben vagy postán kapnak a beküldők. Az ingyenes vizsgálati kampány jövő év márciusáig tart – olvasható a közleményben. A programmal párhuzamosan több munkaterületen is kijelöltek az ország különböző területein. A vizsgálatban megyénkből Esztergomban, a Királyi városrészben élők, valamint Tatabányán, a Bánhidai lakótelepen lakók vehetnek részt – áll a megyei kormányhivatal közleményében.

Az Országos Közegészségügyi Intézet országos kampányt is hirdetett „Nyitott Laboratórium” elnevezéssel. A vizsgálati projekt célja, hogy a fogyasztók ingyenesen megvizsgáltathassák a csapokból kifolyó ivóvíz minőségét. Ha ólomtartalmú víz folyik a csapból, akkor a munkacsoport munkatársai tanácsokat tudnak adni az ott élőknek azzal kapcsolatban, hogy mit lehet tenni, hogyan csökkenthető, vagy akár szüntethető meg teljesen ez a kockázat. A legegyszerűbb módja a szennyezés csökkentésének, ha a csapvizet jól kiengedik fogyasztás előtt.

 

A pirossal jelolt terüketeken vannak a kockázatosabb (Fotó: ANTSZ.h

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában