múlt

2019.01.23. 19:20

Német honfitársaink kitelepítésére emlékeztek Tatán

Szombaton volt pontosan hetvenhárom esztendeje, hogy Budaörsről kigördült az első olyan szerelvény, melyen német származású honfitárainkat telepítették ki más országokba.

Palásti Péter

Forrás: 24 Óra

Fotó: P. P.

Január 19-e lett a magyarországi németek elhurcolásának emléknapja. Az akkor történteket, előzményeit és az érintettek sorsának alakulását is felidézték a Német Nemzetiségi Múzeumban az elmúlt hét végén.

A hajdani Nepomuki-malom emeletén először elénekelték a magyarországi németek himnuszát, majd Harasta Renáta, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata Regionális Irodájának vezetője anyanyelvén mondott köszöntőt.

Ezt követően a Talpalatnyi Színház tagjai közül, Petrozsényi Eszter, Szűcs József és Egyed Gábor olvasott fel részleteket Harmann Miklós könyvéből, melynek címe: A széna illata. Ez a kötet egy környei család generációkon átívelő történetét mutatja be a Mária Terézia uralkodása alatti betelepítéstől kezdve a szégyenletes kitelepítésen át, egészen az azt követő évtizedekig.

A prózai blokk után a környei német nemzetiségi kórus tagjai énekeltek Goór Józsefné karnagy vezetésével, aki harmonikájával kísérte az érzelmesen szép dalokat.

Egyed Gábor, Szűcs József és Petrozsényi Eszter is emlékezett (Fotó: P. P. / 24 Óra)

A program következő részében dr. Schmidtmayer Richárd, a Kuny Domokos Múzeum igazgatója fejtette ki gondolatait. Egyebek mellett elmondta, hogy megyénk minden településéről telepítettek ki családokat, ahol német nemzetiségűek éltek.

Bár a hivatalos propaganda szerint a „kollektív bűnösség” bélyege miatt, valójában azért, hogy a különböző pártok vezetői maguknak és támogatóiknak megszerezzék a vagyonukat.

Az új kiállítás

A német nemzetiségi múzeum földszintjén új kiállítás is nyílt az emlékezést követően. Ezen hatvan olyan ember fényképe tekinthető meg jellegzetes tevékenységük közben, akik német származásúaknak vallják magukat, de nem Németországban élnek.

Vannak köztük olyanok, akik Szerbiában, mások Horvátországban illetve Romániában laknak, s természetesen a mi honfitársaink szintén. Utóbbiak között a kecskédi Marton Lenke is felismerhető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában